Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Grafkelder stuk (water in de kelder)


7 juli 2007

Vraag nummer: 4861  (oude nummer: 9467)

geachte heer v d putten, via hr g.morren kreeg ik uw adres.Hetvolgende is er aan de hand:op 9 mei jl is onze vader overleden. Vader had op de begraafplaats al heel wat jaren geleden een eigen grafkelder gekocht voor hemzelf,vrouw en zijn ouders, dus 2 stuks. Vader wilde graag zoals hij vertelde "schoon en droog begraven worden"
bij openmaken kelder bleek deze vol te staan met water en de muren waren gescheurd.kelder moest worden hersteld ,kosten 2000,00 euro kunt u mij zeggen wie hier nu aansprakelijk voor is. De kelder is gekocht via de begraafplaats om zeg maar een financiele injektie te geven dus niet via diegene die de kelders heeft geleverd.
en wie kan garanderen dat de kelder nu echt gemaakt is. Ook wil ik weten of mijn grootouders die al eerder zijn begraven ook niet in het water liggen. wat te doen?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik kan geen antwoord geven op de vraag wie aansprakelijk is. Misschien wel niemand. Het hangt van de feiten en omstandigheden af.
Gaat het om een gemetselde kelder, een betonnen bak, een kelder met of zonder bodem? Is toen het water is ontdekt ook onderzocht hoe het zo gekomen kan zijn? Het kan zijn dat de kelder zelf niet deugdelijk was. Maar ook dat hij verkeerd is geplaatst. Als de kelder niet een stukje boven het maaiveld uitsteekt, kan er regenwater in lopen, of doorsijpelen. Als de kelder waterdicht was, kon het water er dan beneden niet uit. Wellicht is de boel dan een keer bevroren en heeft ijs de wanden uiteengedrukt. Er zijn tal van mogelijkheden denkbaar.
Het kan zijn dat de kelder fout is geplaatst. Maar ook dat na een begrafenis de kelder niet goed is gesloten. Of dat de steenhouwer bij het plaatsen van een monument een fout heeft gemaakt.
Als niet aanwijsbaar is hoe er water in de kelder heeft kunnen komen en hoe de wanden hebben kunnen scheuren, dan weet u niet wie verantwoordelijk is en kunt u er ook niemand voor aansprakelijk stellen.
Als er geen aanwijsbare oorzaak is, draagt de rechthebbende op het graf zelf het risico van schade aan de kelder.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >