Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Grafkelder; manieren om ruimte te maken


11 maart 2013

Vraag nummer: 33873

Ik kreeg een vraag van een mevrouw die wil begraven worden wanneer zij is overleden in de grafkelder van haar man die is in 1970 overleden.
Ik heb met een bedrijf contact gehad die vertelde mij dat zij dit vaker deden. Er waren twee manieren , er werd een plaat over de vorige "bewoner'' gelegd en daarop de nieuwe kist, en je kon de grafkelder leeg halen en weer opnieuw gebruiken.
ook wilde zij de urn van haar overleden dochter bij haar in de grafkelder. Mijn vraag is aan u , zijn hier ook regels voor om te handelen
Vr Grt

Antwoord:

Geachte heer,

Als het een grafkelder voor 2 personen is, is er waarschijnlijk een mogelijkheid om in een kelder een vloertje of een rooster aan te brengen, waarop de tweede kist kan staan. Voor een tweepersoons kelder lijkt dit logisch. De kans is groot dat dit al aanwezig is.

Het leeg halen van de kelder is onlogisch bij een tweepersoons kelder. Het mag zeker niet gebeuren zonder toestemming van de rechthebbende op het graf.

Als het een kelder voor 1 kist of persoon is, kan de kelder worden hergebruikt. De stoffelijke resten kunnen voor de begrafenis van de tweede persoon tijdelijk uit het graf worden gehaald en in een bottenkistje of juten zak worden gedaan die voor de sluiting van de kelder weer in het graf wordt geplaatst.

Hier zijn geen wettelijke regels voor. Uit de grafakte en uit de beheersverordening of het beheersreglement van uw begraafplaats moet blijken of bijzettingen van kisten of urnen mogelijk zijn.
De bijzetting van urnen zijn feitelijk altijd mogelijk, omdat ze nauwelijks ruimte innemen.

Als u meer specifieke vragen hebt, adviseer ik u om contact op te nemen met een van de consulenten van de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen, LOB@begraafplaats.nl.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Bijvoorbeeld: Wat mag in de kist mee begraven worden?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >