Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Graf afschermen met een schutting


9 november 2020

Vraag nummer: 61925

Ik wil het graf waarvoor ik grafrechten betaal afschermen met een schutting en een deur, zodat het niet zichtbaar is voor buitenstaanders. Mag dit wettelijk? Alvast bedankt voor uw hulp.

Donald

Antwoord:

Geachte heer,

Een apart idee. Nog nooit eerder gehoord.

Uw vraag is of dit wettelijk mag. De wet laat zich over een dergelijk idee niet uit. Waar u mee te maken hebt, is de eigenaar van de grond. De eigenaar van de grond beslist of er een schutting geplaatst maag worden of niet. Dat is bij tuinen, parkeerplaatsen, plantsoenen, moerassen en begraafplaatsen precies hetzelfde. De eigenaar van de ondergrond beslist over een schutting.

Ik weet niet hoe ruim u een schutting rond het graf zou willen zetten. Als u een bepaalde afstand tot het graf aanhoudt, zit u op het terrein van de eigenaar van de grond. Die moet dan toestemming geven.
Als u de schutting net binnen de rand van het graf zou willen zetten, hebt u ook te maken met de eigenaar van de grond. U hebt een grafrecht. Een grafrecht geeft het recht om iemand te begraven en om die persoon begraven te houden. Maar niet om schuttingen te zetten. Je zou nog kunnen denken aan de oplossing dat een schutting misschien aangemerkt zou moeten worden als een grafmonument. Maar voor grafmonumenten bestaan gewoonlijk allerlei eisen. Een van de meest gangbare eisen is dat ze maximaal ongeveer een meter hoog mogen zijn. Als u de schutting al aangemerkt zou kunnen krijgen als grafmonument, zit u waarschijnlijk vast aan maten als 80 of maximaal 110 cm. Dat helpt niet om het graf buiten het zicht van derden te houden.

Als de eigenaar van het terrein toestemming zou willen geven voor het plaatsen van een schutting, zal die ook rekening moeten houden met eventuele eisen in het bestemmingsplan voor de hoogte van bouwsels. Misschien is zelfs een omgevingsvergunning nodig.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP voor gemeenten

De Interactieve dagen Wet op de lijkbezorging / Adviesdag begraafplaatsen / Islamitisch begraven met mr Willem van der Putten gaan door op:

1. Maandag 30 november 2020 van 09.30 uur tot 16.30 uur; of
2. Maandag 14 december 2020 van 09.30 uur tot 16.30 uur.

Voor 30 november 2020 zijn inmiddels 16 aanmeldingen ontvangen; er is nog ruimte voor 4 andere.
Voor 14 december zijn nog maar 7 meldingen ontvangen. Voldoende om de dag door te laten gaan. Maar daar is dus meer ruimte voor meer mensen. Letterlijk en figuurlijk.

Locatie:
Seats2Meet, Stationsplein 49 in Amersfoort.
De locatie voldoet volledig aan de normen van het RIVM.

Kosten:
U kunt deze training bij het adviesbureau Burger- en Publiekszaken B.V. van Johan van den Broek bijwonen voor een bedrag ad € 395,00 per persoon exclusief BTW.
U kunt zich tot 8 dagen voor deze Juridische Adviesdag aanmelden via het emailadres johanvandenbroek@burgerenpubliekszaken.nl

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >