Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Gedwongen verkoop grond begraafplaats (met hypotheek)


18 november 2013

Vraag nummer: 36436

Geachte heer Van der Putten,
In de Akte Vestiging Kwalitatieve Verplichting (in dit geval van Natuurbegraafplaats Heidepol Arnhem-Ede, maar kan net zo goed voor een andere natuurbegraafplaats gelden) lees ik dat de eigenaar (een stichting) van de grond een hypotheek heeft. Toch geeft men een eeuwig durend grafrecht uit. Wat nu als de grond i.v.m. niet betaling hypotheekkosten (al dan niet gedwongen) verkocht moet worden ? Hoe is dan dat "eeuwig durend"gegarandeerd? Dank alvast voor uw reactie.

Antwoord:

Geachte heer,

Ik zie geen probleem met het vestigen van grafrechten op grond waar een hypotheek op gevestigd is. Als de grond verkocht zou moeten worden omdat de exploitant niet aan zijn verplichtingen kan voldoen, laat dat het grafrecht onaangetast, tenzij bij het vestigen van het grafrecht is overeengekomen of in de algemene voorwaarden staat, dat de grafrechten dan komen te vervallen. Maar dat verwacht ik niet. Ik verwacht niet dat zoiets er in staat en ik verwacht niet dat de exploitant niet aan zijn verplichtingen zal kunnen voldoen. Ik heb de indruk dat dit een solide onderneming is.

Hoe 'eeuwigdurende' rechten op deze begraafplaats worden gegarandeerd weet ik niet, omdat ik het contract niet ken. De bijzonderheid van deze begraafplaats is dat men al bij de start heeft aangekondigd om de begraafplaats over 30 jaar in een natuurgebied te veranderen. Ik denk dat dat feitelijk al een garantie is dat de graven nooit geruimd zullen (hoeven) worden.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld over het vervoeren van een asbus naar het buitenland en het aldaar verstrooien van de as:

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >