Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Gedeelte restitutie (niet gebruikte diensten) graf


7 januari 2005

Vraag nummer: 3585  (oude nummer: 5312)

Geacht heer Van der Putten,

Graag uw aandacht voor het volgende:
Een gemeente bij ons in de buurt heeft haar tarievenstelsel betreffende de lijkbezorging veranderd.
Men hanteert nu één tarief waar alle diensten (zoals bijvoorbeeld openen/sluiten 1e en 2e keer, vergunning grafmonument) bijgevoegd zijn, terwijl in het verleden deze allen apart in rekening gebracht werden. Er worden alleen dubbele graven (2p.) uitgegeven op de begraafplaatsen in deze gemeente.
Nu verandert er nagenoeg niets voor degene die heden een dubbel graf aanschaft en weet dat er nog een tweede persoon bij komt.
MAAR:
Als nu iemand een graf aanschaft en op voorhand al weet dat er geen tweede persoon bij begraven word, dan moet toch het (hoge) bedrag betaald worden waar alle diensten in samengevoegd zijn. Ook al maakt men hiervan geen gebruik.
Hetzelfde geldt uiteraard ook als iemand geen monument op het graf zou willen plaatsen, maar toch is er betaald voor de vergunning.
Mijn vraag naar aanleiding van bovenstaande is dan ook of nabestaanden recht op restitutie hebben, omdat zij geen gebruik maken van alle diensten die in het totale tarief zitten.

Met vriendelijke groet,

Antwoord:

Geachte heer,

Het is niet op voorhand onmogelijk wat de betreffende gemeente doet, al heeft het voor- en nadelen. Je wordt soms ook gek als je nu tarieflijsten van gemeenten ziet met 285 varianten op 5 kantjes.

Of er aanspraak gemaakt kan worden op restitutie van een deel van de kosten, zal er van afhangen of het een bepaalde specificatie met bedragen in de legesverordening staat. Als er geen specificatie is, valt ook niet te zeggen wat men terug zou kunnen vragen.

Of het juridisch door de beugel kan, kan ik zo niet zien. Het hangt helemaal af van de manier van formuleren in de betreffende legesverordening, of de belastingrechter het wel of niet zal goedkeuren. Mits u of een ander het aan de rechter voorlegt. Misschien gewoon eens doen. Kost slechts een paar tientjes griffiekosten, in dit soort zaken.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >