Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Fout in verlof tot begraven


11 oktober 2004

Vraag nummer: 3368  (oude nummer: 4787)

Geachte redactie,

Enkele weken geleden heeft er een begrafenis op onze begraafplaats plaatsgevonden waarbij ook het verlof
van begraven werd afgegeven.

De voornaam van de overledene is door een gemeente ambtenaar foutief weergegeven. De juiste naam was
Petronella maar op het verlof stond Pieternella. Wij hebben de gemeente verzocht een nieuw verlof af te geven, maar dat is niet mogelijk. De gemeente stelt: “dat zo’n officieel verlof alleen bestemd is om een stoffelijk overschot van een persoon te mogen begraven of cremeren. Dit verlof bewijst niet dat de namen die erop vermeld staat juist geschreven zijn”.

Mijn vraag is welke waarde een verlof van begraven heeft als het bovenstaande juist is. Nu zijn het de namen, straks de geboorte- en of overlijdensdatum die niet juist geschreven hoeven te zijn.

Antwoord:

Geachte heer,

Formeel heeft de gemeente gelijk. Het verlof is éénmalig en nadat er begraven is, dient het geen doel meer. De gemeente mag geen nieuw verlof afgeven voor iemand die al begraven is. Het verlof is formeel ook geen uittreksel van de burgerlijke stand, dat wel een bepaalde garantie geeft voor juistheid van namen.
Maar aan de andere kant is het verlof de basis van de 'burgerlijke stand' van de begraafplaats. Als daar fouten in staan, worden die fouten overgenomen. Ik zou eerlijk gezegd als beheerder/administrateur van een begraafplaats eerder de gegevens van het verlof overnemen dan die van een uitvaartverzorger of de familie. In ieder geval is het zo dat als ik een verschil zou constateren, dat ik dan overleg zou voeren met de gemeente. Liefst per brief, e-mail of fax ofwel zwart of wit, als u begrijpt wat ik bedoel.

Een verschrijving of andere fout maken het verlof niet per definitie ongeldig.
En inderdaad zouden fouten in data nog vervelender kunnen zijn. Maar maken het verlof niet ongeldig, tenzij er een volstrekt andere/verkeerde geslachtsnaam zou staan. Het verschil tussen Pieternella en Petronella is 'slechts' niet opletten, maar geen andere persoon.

Maar ja, waar mensen werken kunnen mensen zich vergissen. Daar is per definitie geen andere oplossing voor dan zèlf proberen secuur te werken en daar waar men verschillen ziet, er over te overleggen.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >