Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Fout bij openen van bestaand graf


1 december 2009

Vraag nummer: 7100  (oude nummer: 14468)

mijn moeder is afgelopen week woensdag begraven in het familie graf mijn mijn opa en oma. De laatste overledene (mijn oma) is 17 jaar geleden begraven. Als familie hebben wij aangegeven dat mijn vader in de toekomst ook in dit graf begraven wil worden wat inhoud dat me moeder op niveau 2 begraven had moeten worden. De uitvaart vereniging heeft aangegeven een fout gemaakt te hebben. Hierdoor is mijn moeder op niveau 1 terecht gekomen. Hierdoor moet het graf van mijn moeder geopend worden en moet zij herbegraven worden. Kunnen wij hier een ( emotionele)schade vergoeding voor vragen.

Antwoord:

Geachte heer,

He, wat een nare ervaring! Maar gelukkig dat u er snel bij bent om dit probleem op te lossen, anders was er een ernstig probleem bij de toekomstige begraving van uw vader, als hij binnen 10 jaar zou komen te overlijden.

De feitelijke schade die hierdoor is ontstaan, moet uiteraard vergoed worden. Dat zijn de extra kosten van de opgraving, het verder uitdiepen van het graf en tweede begraving.

Emotionele schade wordt in de regel niet vergoed. Dat is ook nauwelijks of niet te berekenen. Wat is de 'waarde' of de 'schade' van enkele slapeloze nachten? En wie lijdt die schade? Uw vader? U en uw broers of zussen? De aangetrouwden? Kleinkinderen? Vrienden?

Soms wil een verantwoordelijke ondernemer of vereniging echter wel een gebaar maken door bijvoorbeeld de kosten van grafdelving van de eerste foute begraving niet te berekenen of voor eigen rekening te nemen. Dat lijkt mij in zo'n situatie wel passend.

Maar bijvoorbeeld de kosten van het schudden (dieper herbegraven) van de stoffelijke resten van uw oma zouden altijd voor rekening van uw vader als opdrachtgever van de begrafenis komen. Er is geen reden om dat soort kosten kwijt te schelden. Die kosten zouden er ook zijn er geen fout gemaakt zou zijn.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu 088 605 1219

Dag en nacht bereikbaar

JA NEE