Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Financiële reserves instandhouding begraafplaats


17 mei 2019

Vraag nummer: 57906

Is er een wettelijke verplichting om reserves op te bouwen teneinde bij sluiting van een kerkgebouw de aanpalende begraafplaats nog 35 jaar te kunnen financieren? Waar kan ik eventueel meer vinden over de wettelijke eisen waar de financiën van een begraafplaats aan moeten voldoen?

Antwoord:

Geachte heer,

Er is geen wettelijke verplichting om reserves op te bouwen voor het behoud en onderhoud van een begraafplaats. Daar zijn dus ook geen wettelijke normen voor.

Er zijn in het geheel geen wettelijke eisen waar de financiën van een begraafplaats aan moeten voldoen. Afgezien van de verplichtingen die de belastingdienst stelt aan een begraafplaats als onderneming, maar dat type verplichting is niet uniek voor begraafplaatsen.

Het is de verantwoordelijkheid van het bestuur van een begraafplaats om een zodanige regeling te treffen, dat het behoud van de begraafplaats in de toekomst gewaarborgd is. Het past natuurlijk bij de aard en het karakter van een begraafplaats dat hij langdurig moet kunnen bestaan.

Ik kan mij voorstellen dat sommige vooral wat grote begraafplaatsen wel beleidsplannen hebben waarin ze het financiële aspect en reserves behandelen. U zou eens contact op kunnen nemen met de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen (LOB) of men u daar verder mee kan helpen. De LOB is te vinden via begraafplaats.nl.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >