Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Exploitatie bijzondere begraafplaats


11 juni 2004

Vraag nummer: 3169  (oude nummer: 4403)

Geachte heer Van der Putten,
Kan het bestuur van een bijzondere begraafplaats een gemeentelijke overheid verplichten om het beheer en de exploitiatie van hun begraafplaats over te nemen. Het bestuur refereert daarbij aan de wettelijke verantwoordelijkheden van de gemeente. De bijzondere begraafplaats kampt met een capaciteitsprobleem en met problemen rond de exploitatie.
Bij voorbaat dank voor uw medewerking

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Nee, het bestuur van een bijzondere begraafplaats kan een gemeente niet verplichten om haar begraafplaats over te nemen, dan wel de exploitatie of het beheer te doen.
Het is niet aan de orde om te refereren aan wettelijke verantwoordelijkheden van de gemeente: die zijn er helemaal niet op dit punt. Een gemeente moet zorgen dat er 'n mogelijkheid tot begraven in de gemeente is, maar uw gemeente voldoet daar al aan door een eigen gemeentelijke begraafplaats te hebben. Het principe daarvan is, dat mensen niet per se lidmaat van een kerk of zo moeten zijn om begraven te kunnen worden in de gemeente. Maar er is geen plicht voor de gemeente om te zorgen dat iedereen die wil, in de gemeente begraven kán worden (dat zal zijn waar het bestuur van de bijzondere begraafplaats op doelt).

Het capaciteits- en exploitatieprobleem is in eerste instantie een eigen probleem van de houder van de bijzondere begraafplaats. Dat wil niet zeggen dat de gemeente zich helemaal niets van de problematiek hoeft aan te trekken. Er kan ook een algemeen maatschappelijk probleem in het geding zijn of komen, waar de gemeente mee een oplossing voor kan zoeken. Maar er kunnen meer oplossingen denkbaar zijn.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >