Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Eeuwige grafrust


1 mei 2006

Vraag nummer: 4420  (oude nummer: 7941)

Bestaat er in het Nederlandse begrafenissensysteem de mogelijkheid (naast de joodse en islamitische begraafplaatsen) om echt daadwerkelijk eeuwige grafrust te krijgen of zijn er altijd mogelijkheden (bv voor de Gemeente) om hier toch te gaan ruimen?

Ik hoor het graag van u.

Met vriendelijke groet,

Antwoord:

Geachte mw. Van Gerwen,

Ja, die mogelijkheid bestaat, maar niet vanzelf.

Men kan een eeuwigdurend graf verwerven, maar er zijn diverse situaties waarin het grafrecht kan vervallen. Om het grafrecht te behouden moeten er maatregelen worden genomen om te voorkomen dat het grafrecht vervalt. Een van de redenen waarom het grafrecht kan vervallen is dat het graf niet meer op naam van iemand staat. Men moet dus zorgen dat het graf altijd op naam van een (rechts)persoon (bijvoorbeeld een stichting) staat. Een andere reden die in de wet staat waarbij het grafrecht kan vervallen, is dat het graf en het grafmonument sterk verwaarloosd zijn. Men kan dat voorkomen door er voor te zorgen dat dat iets of iemand de zorg voor het graf op zich neemt en zorgt voor het opknappen of repareren of vervangen van het grafmonument.

Er is in Nederland één stichting die zich inzet voor het behoud van eeuwigdurende graven; dat is de Stichting Grafzorg Nederland (www.grafzorg.nl).

Overigens bestaan er (nog) geen islamitische begraafplaatsen in Nederland. Wel islamitische gedeelten van gemeentelijke begraafplaatsen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Zie over Islamitische graven en eeuwige grafrust:


Zie over de aankoop en het behoud van een graf voor eeuwig ook:

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >