Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Een vorm van grafschennis? (zand uit gedolven graf op buurgraf)


7 januari 2005

Vraag nummer: 3589  (oude nummer: 5319)

Geachte heer van Putten,
Mag de gemeente het zand wat er uit een graf gehaald moet worden voor de begaving,op het naastgelegen graf worden gedeponeerd waarin iemand begraven ligt? Nml het volgende,
Een familie had vandaag de begrafenis van hun vader, en aangekomen bij het gereserveerde graf van hun vader, daar had de Gemeente het zand, wat uit dit graf gehaald was, gedeponeerd op het naastgelegen graf , waarin notabene hun moeder begraven ligt.
Met deze confrontatie was de familie zeer geschokt en aangeslagen.De bedoeling was dat de familie kaarsjes wilde plaatsen en bloemetjes wilde leggen op de plaats waar moeder lag begraven en nu was dit onmogelijk doordat er een dikke bult zand lag op de plaats waar moeder lag begraven. Is dit niet een vorm van grafschennis, om zo,n bult zand ongevraagd op een bestaand graf te deponeren?
Moet hiervoor niet eerst toestemming aan de rechthebbende worden gevraagd, in dit geval de nabestaanden?

Met vriendelijke groet.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Het is niet verboden om zand uit een vers gedolven graf op een buurgraf te leggen. Het is op oudere begraafplaatsen niet ongebruikelijk. Het zand zal toch ergens moeten blijven. Als men het zand op het pad laat, is het graf niet bereikbaar. Men moet toch wat.

Op dit vlak bestaan er op verschillende begraafplaatsen verschillende gebruiken, die vaak zijn bepaald door de fysieke mogelijkheden ter plaatse. Als een begraafplaats vrij vol ligt en de paden tamelijk smal zijn, is het bijna niet te doen om zand naar een plek elders op de begraafplaats te transporteren.
Als men het een of het ander gewend is, zullen de meeste mensen er geen aanstoot aan nemen.

Op een aantal begraafplaatsen is het zelfs zo dat bij een begrafenis de monumenten van buurgraven afgenomen worden, omdat er anders te veel risico voor het instorten van het graf en verzakking en beschadiging van de grafmonumenten is.

Het is zeker geen grafschennis als er door de beheerder zand op een graf wordt gedeponeerd. Het zijn normale tijdelijke beheersmaatregelen. In dit geval waarschijnlijk zelfs korter dan 24 uur.

Er hoeft ook geen toestemming voor aan rechthebbenden te worden gevraagd. Het is op oude begraafplaatsen vaak een eeuwen lang bestaande praktijk. Soms ook is het geregeld in de beheersverordening of het begraafplaatsreglement. Dat is m.i. strikt genomen niet nodig, omdat je niet alle details van beheer hoeft vast te leggen, maar het is voor een beheerder wel eens makkelijk bij eventuele discussies met nabestaanden.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >