Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Doorberekenen begraafkosten 1 op 1?


31 december 2010

Vraag nummer: 7801  (oude nummer: 16301)

Beste heer van der Putten, ik heb een vraag.
Kunt u mij vertellen of het zo is en dan of het vastgelegd is, dat begrafeniskosten die doorgerekend worden aan de nabestaande, de daadwerkelijke kosten moeten zijn of dat zoals bij gemeenten ook overhead kosten worden meegerekend. Ik lees het graag van u, vast een goede jaarwisseling gewenst,
vriendelijke groet Dick Devente

Antwoord:

Geachte heer,

De overheadkosten zijn toch ook daadwerkelijke kosten?
Stel dat een begraafplaatshouder een aannemer inhuurt om een graf te delven. De aannemer rekent EUR 350,-. Dan is het niet zo dat de begraafplaatshouder ook alleen maar het bedrag van EUR 350,- aan een rechthebbende of andere opdrachtgever mag doorrekenen. Hij mag bijvoorbeeld een bedrag van EUR 500,- rekenen, waarin hij overhead meeneemt. Dat is ook alleszins redelijk en verantwoord.

Eigenlijk is er nog meer ruimte om tarieven vast te stellen.
Men hoeft niet alleen te letten op overhead, maar men kan ook kijken naar een evenwichtige spreiding van kosten. Als het onderhoud van de begraafplaats een relatie zware post is, kan men die kosten een beetje uitsmeren over andere tarieven. Als men moet investeren of reserveren voor een nieuw bedrijfsgebouw, zal men die kosten ook over de tarieven moeten versleutelen.

Ik begrijp de achtergrond van uw vraag dat men op een begraafplaats geen winst wil maken. Maar dat geldt voor het totaal van de gehele exploitatie, inclusief investeringen en reserveringen. Een reservering of investering kan men niet als zodanig bij opdrachtgevers of rechthebbenden in rekening brengen. Maar is natuurlijk wel nodig voor een duurzame exploitatie van de begraafplaats. Daarom zal men dit soort kosten in de diverse tarieven moeten versleutelen.

Met vriendelijke groet en de beste wensen voor een gezond en voorspoedig 2011,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu 088 605 1219

Dag en nacht bereikbaar

JA NEE