Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Cultuurhistorische begraafplaatsen; hoe pakken we het aan?


28 juli 2003

Vraag nummer: 2371  (oude nummer: 2859)

Geachte heer van Putten,

Sinds kort maak ik deel uit van een begraafplaatscommissie die is opgericht na het samengaan van twee parochies. Op beide begraafplaatsen bevinden zich een groot aan fraaie priestergraven, een calvarieberg en monumentale grafmonumenten van industrieelen. Binnen onze
commissie is onvoldoende kennis aanwezig om deze waardevolle elementen in stand te houden en te restaureren. Kunt u ons helpen aan adressen van organisaties die ons met raad en daad kunnen helpen bij de instandhouding. Bijvoorbaat dank.

L de Vries

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw De Vries,

Mijn kennis ligt meer op het juridische vlak (ook een beetje van de regels rond monumentenbescherming), maar niet bij de meer technische aspecten die komen kijken bij de instandhouding.
Organisaties die zich hiermee bezig houden zijn de LOB (Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen) en de vereniging De Terebinth. De LOB richt zich meer op de beheersproblematiek, dan de Terebinth.
Verder zijn er adviesbureau's met enige specialisatie op dit vlak, maar welk bureau iets voor u kan betekenen, hangt ook een beetje van af wat voor soort probleem u met die 'monumentale' monumenten hebt. Fraai is nog niet hetzelfde als cultuur-historisch waardevol. Hoe wilt u e.e.a. financieel doen, rusten er nog rechten op die graven of niet, zijn al monumenten aangewezen als beschermd monument of niet? Heeft de gemeente een monumentenbeleid en subsidiepotje? Een eental zaken komt ook wel periodiek aan de orde in artikelen in het LOB-vakblad 'De Begraafplaats'.

Ik kan u in ieder geval een actuele tip geven. Op 17 september 2003 wordt in Dordrecht een studiedag georganiseerd met als thema "Verantwoord omgaan met funerair erfgoed."
De dag wordt georganiseerd door de Rijksdienst voor de Monumentenzorg, de Vereniging voor Funeraire Cultuur 'de Terebinth' en de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen. Daar kunt u inspiratie opdoen, contacten leggen en idee├źn uitwisselen.
Voor nadere informatie, zoals het programma, de aanmelding en de deelnemerskosten (slechts ongeveer 30,- euro), kunt u contact opnemen met het LOB bedrijfsbureau: G. Dousingel 15, 3351 JE Papendrecht, tel (078) 6425048. E-mail: bedrijfsbureau@begraafplaats.nl.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

28 juli 2003

NB Aanvulling adres

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu 088 605 1219

Dag en nacht bereikbaar

JA NEE