Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Cameratoezicht op gemeentelijke begraafplaats


23 april 2014

Vraag nummer: 38142

Geachte heer van der Putten,

Op onze gemeentelijke begraafplaats hebben nu een aantal diefstallen van persoonlijke eigendommen van graven plaatsgevonden.
De families vragen om camaratoezicht, mag dit?
En zo ja wat is hiervoor juridisch nodig?

Alvast bedankt!

Antwoord:

Geachte heer,

Ik heb hier geen verstand van. Ik verwijs u o.a. naar http://www.hetccv.nl/dossiers/cameratoezicht/menu-wettelijk-kader/index.
Een andere invalshoek: http://www.securitymanagement.nl/dossier.aspx?m=detail&id=39175&dossierid=39133.

Ik zou als ik u was de vraag voorleggen aan de eigen juridische afdeling van de gemeente. Uw gemeente kan zelf ervaring hebben met cameratoezicht op andere locaties in de gemeente, zoals in winkelstraten of uitgaanslocaties. Dan zijn dit soort dingen al eens uitgezocht.
Dat geldt zeker voor uw grote buurgemeente Rotterdam; daar kunt u of kunnen de collega's van Juridische Zaken ook eens informeren.
Er zijn vast ook allerlei onderzoeken en nota's geweest. Ik zie op internet meteen ook al een nota van de gemeente Delft: http://raad.delft.nl/commissies/leefbaarheid/2002/Nota/l_2002-014_n.html

Misschien kunt u ook eens de bedrijfsconsulenten van de LOB raadplegen. Ik denk dat er meer gemeenten of kerkelijke begraafplaatshouders met camera's op of bij hun begraafplaatsen zijn. Die zouden u ook verder kunnen helpen.

Interessant is natuurlijk ook de vraag welke ervaringen andere begraafplaatsen met cameratoezicht hebben. Levert het wel een vermindering van diefstal en vandalisme op? Mij staat bij dat sommige begraafplaatsen alleen het parkeerterrein en de ingang beveiligen, maar niet het hele terrein.

Ik denk dat ook de vraag mag worden gesteld wat de kosten zijn en wat de baten. Ik denk dat camera's al snel duizenden euro's gaan kosten. Is dat wel een terechte investering als het gaat om het beveiligen van objecten met meestal een heel beperkte economische waarde. Bovendien is het onmogelijk om het gehele terrein met camera's vol te hangen; althans zou het een zeer forse investering vergen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de nieuwe site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >