Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

BTW en begraafplaats


16 mei 2008

Vraag nummer: 5410  (oude nummer: 10709)

Is het zinvol om een nieuw te openen begraafplaats, die in beheer komt bij een herv kerk, om daar een stichting van te maken?
Zo ja wat zijn de voor en nadelen?

Antwoord:

Geachte heer,

Er zijn niet zonder meer duidelijke voordelen of nadelen van het onderbrengen van het beheer van een begraafplaats in een stichting. Het is meer de principƫle keuze om het College van Kerkrentmeesters, dat uiteraard meer aan haar hoofd heeft dan de begraafplaats alleen, met de (eind)verantwoordelijkheid van het beheer te belasten of niet. Dan wel of je daar een helemaal zelfstandig iets van maakt.
Ik vind het voor het beheer van een begraafplaats soms wel handig om zelfstandig te zijn, zodat je geen vermenging van verantwoordelijkheden hebt. Dat je geen inkomsten of reserves van de begraafplaats hoeft te gebruiken om het lekkende dak van de kerk te repareren. Maar sommige parochies of kerkelijke gemeenten gebruiken een begraafplaats bewust wel als inkomstenbron voor andere activiteiten. Dat is een principiƫle keuze.

Het heeft in ieder geval geen gevolgen voor het al dan niet BTW-plichtig zijn, zoals de kop van uw vraag luidt. Over de exploitatie van een begraafplaats hoeft geen omzetbelasting (BTW) te worden geheven, waarbij het niet uitmaakt of een hervormde gemeente of een stichting de exploitatie doet. Als er aanvullende diensten zijn zoals catering, dan kunnen die wel BTW-plichtig zijn. Maar ook dan maakt het niet uit of een stichting exploiteert. Voor de fiscus is van belang of een activiteit op zich BTW-plichtig is, niet of het door een stichting of NV of BV of natuurlijke persoon of kerkgenootschap wordt gedaan.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >