Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

BSN-nummer bij parochiële begraafplaats


31 juli 2013

Vraag nummer: 35235

Geachte Heer Van der Putten
Is een begraafplaatsbeheerder cq begraafplaatsadministratie van een parochiele begraafplaats gerechtigd bij aanvraag van een graf, het BSnr van een rechthebbende te vragen? ik meen via de site van de overheid (e-overheid.nl) te lezen dat dit voorbehouden is aan in hun overzicht opgenomen instanties waaronder geen begraafplaatsen of crematoria staan.

m.vr.gr.
EK

Antwoord:

Geachte heer,

Een begraafplaatsbeheerder is niet gerechtigd om van rechthebbenden een BSN te vragen.

Er bestaat een overzicht van organisaties die gerechtigd zijn het burgerservicenummer (BSN) te gebruiken. Het overzicht is o.a. te vinden via de site www.rijksoverheid.nl. Daar staan geen parochies of begraafplaatsen op.

Het kenmerk van het mogen gebruiken van het BSN is dat er een wettelijke grondslag voor is en dat het nummer gebruikt wordt voor de uitwisseling van gegevens met andere organisaties. Zoiets is bij begraafplaatsen niet aan de orde. Ook niet bij gemeentelijke begraafplaatsen. Maar bij een parochie al helemaal niet.

Men mag wel inzage vragen in een identiteitsbewijs om te controleren of de persoonsgegevens kloppen. Concreet: een rechthebbende kan naar kantoor komen om zijn rijbewijs of ander identiteitsbewijs te laten zien. Maar hij moet geen kopie van dat identiteitsbewijs afgeven. Ook het afgeven van zijn BSN is niet aan de orde. De parochie kan het nergens voor gebruiken en het kan alleen in verkeerde handen vallen. Identiteitsfraude moet men bepaald niet stimuleren.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld: Wie bepaalt of iemand wordt begraven of gecremeerd (en rechtszaken over bewaren of verstrooien van as)TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >