Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Bordjes op graven


11 december 2012

Vraag nummer: 32993

Geachte heer van der Putten,

Wij zijn in onze gemeente zoekende naar een instructie of beleidsnotitie waarin is beschreven hoe we moeten omgaan met het plaatsen van bordjes op graven op de Algemene begraafplaatsen.

We hebben daar thans onvoldoende houvast aan en er wordt niet concequent mee omgegaan. Welke bordjes hebben we nodig, welke tekst moet er op staan, wanneer moet een bordje worden geplaats en wanneer kan een bordje weer verwijderd worden etc.?

Graag wil ik van u vernemen wat de voorschriften hieromtrent bepalen zodat we gaan voldoen aan hetgeen de wetgeving hierover zegt.

Kunt u me in deze adviseren waarvoor bij voorbaat mijn dank.

Met vriendelijke groet,

XX
Gemeente XX

Antwoord:

Geachte heer,

Er zijn geen wettelijke regels of richtlijnen voor het plaatsen van bordjes bij graven.

Er is slechts één plek in de wet (namelijk artikel 28, lid 3, Wlb) waar wordt gesteld dat de houder van de begraafplaats een mededeling bij het graf bekend moet maken. Of dat door middel van een bordje is, of door een sticker op het monument te plakken of door een stadsomroeper bij het graf te positioneren, laat de wet in het midden. Er is dus in principe alle vrijheid om het zo uit te voeren, als de begraafplaatshouder goed dunkt.

Ik vermoed dat de Handleiding Opgraven en Ruimen van, een uitgave van de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen, in samenwerking met o.a. de VNG, wel wat tips bevat over het plaatsen van bordjes bij graven.

Een veel voorkomende tekst op bordjes is het neutrale verzoek voor nabestaanden om contact op te nemen met de administratie van de begraafplaats. Dan hoort men daar wel of dat het gaat om het aflopen van de termijn van het graf, dan wel om het zoeken van een opvolgende rechthebbende of een openstaande rekening.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Bijvoorbeeld over de vraag: wat mag in de kist mee begraven worden?

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu 088 605 1219

Dag en nacht bereikbaar

JA NEE