Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Bomen bij graf verwijderd


16 december 2012

Vraag nummer: 33047

Mijn tante heeft vorig jaar voor haar man een graf gekocht voor 30 jaar op een oude monumentale begraafplaats. Het graf is met zorg uitgezocht onder bomen. Afgelopen week kwam zij op de begraafplaats en alle 3 de bomen bij het graf zijn zonder bericht verwijderd. Ze vond dit zeer vervelend en ze vraagt zich af of dit zo maar is toegestaan.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Het hebben van een grafrecht geeft op geen enkele manier enig recht op de omgeving van het graf. Ik ken massa's mensen die juist wel of juist niet vanwege bomen of heggen e.d. een bepaalde plek hebben uitgezocht. Maar over de omgeving heb je niets te zeggen.

U schrijft niet waarom de bomen weg zijn gehaald. Het kan zijn dat er een ziekte in zat. Misschien waren de bomen zou oud dat men moest vrezen dat zij een flinke storm niet zouden doorstaan. Het kan zijn dat de wortels graven in de omgeving kapot drukten, etc. Je hebt meestal te maken met tegengestelde belangen. Het bestuur van een begraafplaats kan moeilijk aan iedereen vragen of hij of zij het goed vindt dat bomen verdwijnen. De een eist verwijdering van een boom omdat diens monument weg gedrukt wordt; de ander wil het uitzicht graag behouden. Men kan niet met ieders wens rekening houden.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld: Kan de houder van de begraafplaats andere voorwaarden opleggen bij de overschrijving van een grafrecht?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >