Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Bewindvoering en post aan de rechthebbende van het graf


17 oktober 2014

Vraag nummer: 40279

Wij hebben een brief ontvangen van een bureau dat de bewindvoering van een rechthebbende heeft. Zij verzoeken ons om het postadres naar hun kantoor te wijzigen. De rechthebbende ontvangt zo dus geen post van ons. Mag dit? Ik kan me namelijk wel voorstellen dat een persoon die onder bewind is gesteld zijn post moet afgeven maar om het er nu direct naar toe te sturen???

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik vind dit een goede vraag. Ik denk dat u terecht aarzelingen hebt.

Curatele, bewind en mentorschap zijn verschillende maatregelen om mensen te beschermen die zelf geen goede beslissingen kunnen nemen. Bijvoorbeeld door een verstandelijke beperking, verslaving of dementie. Bewind is bedoeld voor wie zijn financiƫle zaken niet zelf kan regelen. Mentorschap gaat over het nemen van beslissingen over de verzorging, verpleging, behandeling en begeleiding van de betrokkene. Curatele is bedoeld voor mensen die hun financiƫle en persoonlijke zaken niet zelf kunnen regelen. Die mensen zijn handelingsonbekwaam.

Ik meen dat wanneer betrokken rechthebbende niet onder curatele is gesteld, de rechthebbende gewoon zijn post zelf kan en moet ontvangen. Anderzijds kan ik mij voorstellen dat er juist een bewindvoerder is omdat iemand bijvoorbeeld erg slordig is en niets met zijn rekeningen doet en deze ook niet zelf aan de bewindvoerder geeft, al zou dat wel verstandig zijn.

Maar nu: wat is de beste oplossing? Ik denk dat de post naar de rechthebbende moet gaan, maar dat die persoon er mee geholpen is als er meteen een afschrift naar de bewindvoerder zou gaan. Maar als betrokkene zelf er mee instemt dat zijn post naar de bewindvoerder gaat, hoeft alleen dat laatste te gebeuren.
Maar als ik er nog eens over nadenk, zou ik post naar beiden sturen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >