Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Bewaren administratie kloosterkerkhof?


10 oktober 2016

Vraag nummer: 47676

Ik werk bij een Congregatie met eigen kloosterkerkhof. Graag uw bericht welke administratie rondom de graven wettelijk verplicht is (bewaartermijn etc.)
Alvast hartelijk dank,

Ingrid de Wijn, 10-10-2016

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Er zijn geen wettelijke eisen voor de administratie van een begraafplaats, behalve het bestaan en onderhouden van een register van iedereen die (ooit) op die begraafplaats begraven is, met een nauwkeurige aanduiding van de plaats waar zij begraven zijn. Dat register kan een schriftje zijn, een kaartenbak, losse papieren of een computerprogramma. In uw geval lijkt mij een schrift voldoen.
Dat register moet ALTIJD bewaard blijven. Het moet bij opheffing van die begraafplaats overgebracht naar het archief van de gemeente waarin die begraafplaats was gelegen.
Zie artikel 27 van de Wet op de lijkbezorging.

De administratie van de begraafplaats zal in het geval van een kloosterkerkhof veel beperkter zijn dan van een gewone bijzondere begraafplaats. En van een gemeentelijke begraafplaats natuurlijk ook. Want ik denk dat u geen grafrechten verleent aan de nabestaanden van de overledenen. De congregatie is overigens zelf ook nabestaande. De congregatie zal eigenaar zijn van het terrein van de begraafplaats en daarmee dus ook van alle graven. Eigendom is natuurlijk nog een iets sterker recht dan een grafrecht.

Of het zin heeft om die beperkte administratie te bewaren is een praktische keuze en eigen verantwoordelijkheid van de congregatie. Als u denkt dat het niet zinvol is omdat niemand het gebruikt, kan het weg. Als het ook geen historische, culturele of andere waarde heeft, idem.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >