Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Betaling begrafenis als er geen nabestaanden zijn


6 november 2007

Vraag nummer: 5044  (oude nummer: 9858)

bij ons is de vraag gesteld wie wat betaalt. stel er zijn geen nabestaanden of wie dan ook. word de betaling dan gedaan door de sociale dienst van de gemeente of moet de beheerder van de begraafplaats het uit zijn budget betalen

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Er is altijd een opdrachtgever van een begrafenis. Een overledene komt niet aanwaaien of wordt niet op de stoep gezet. De opdrachtgever is verantwoordelijk voor de betaling van de kosten.

Als er geen nabestaanden zijn en niemand actie onderneemt om de uitvaart te regelen, doet de (sociale dienst van de) gemeente dat (uit naam van de burgemeester, die het verantwoordelijke bestuursorgaan voor dit soort kwesties is). Als de gemeente de uitvaart regelt, is die ook aansprakelijk voor de kosten.
De gemeente kan de kosten weer verhalen op de nalatenschap. Soms is de nalatenschap gering en moet de gemeente de begrafenis uit eigen middelen betalen, als er geen nabestaanden zijn waar zij de kosten op kan verhalen. Maar niet iedere persoon zonder nabestaanden is onvermogend. Er zijn natuurlijk ook mensen zonder nabestaanden die wel een aardig gevulde bankrekening hebben, of een eigen huis. Dan moet de gemeente de rekening van de begrafenis betalen, maar kan zij die kosten weer verhalen.

Een beheerder van een begraafplaats hoeft nooit een begrafenis uit zijn eigen budget te betalen. Als dat wel het geval zou zijn, is de interne organisatie van de gemeente niet optimaal. De kosten dienen uit een voorziening van de sociale dienst betaald te worden, of de sociale dienst kan de kosten verhalen op echtgenoot/kinderen van de nabestaanden of op de nalatenschap.

Zie ook vragen in de sub-rubriek 'Uitvaart door gemeente'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

---

Nog een goede raad: wordt geen klant van KPN. KPN is een bedrijf dat niet reageert op klachten en volstrekt lak heeft aan de klant. Dat is althans mijn ervaring tot op de dag van vandaag. (Zie vraag 9718). Mijn kantoor staat nog altijd onder een verkeerd nummer in de telefoongids; zie voor het juiste adres en telefoonnummer de Adressengids van deze site.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >