Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Begraven zonder toestemming rechthebbende (die is kwijt, overleden e.d.)


9 februari 2005

Vraag nummer: 3674  (oude nummer: 5585)

Als de rechthebbende kwijt is of overleden en er wordt zonder toestemming van (deze of) een (nieuwe) rechthebbende in het graf begraven , kun je dat dan een onrechtmatige daad noemen? Of een wetsovertreding? Of een handeling zonder rechtsgrond?
Het is niet strafbaar (dacht ik) maar wat dan wel als het niet mag?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Het zonder toestemming van de rechthebbende begraven in een graf is 1) contractbreuk jegens de rechthebbende en 2) kan onrechtmatig zijn tegenover de rechthebbende en soms ook belanghebbende derden. Strafbaar is het in principe ook, namelijk als het gaat om een bestaand graf waar in bij begraven wordt (wat meestal het geval is), dan kan er sprake zijn van grafschennis. Er zijn complexere situaties denkbaar.

Men moet gewoon nooit in een eigen graf begraven zonder (schriftelijke) toestemming van de rechthebbende. Als er geen rechthebbende is, mag het graf niet open voordat er een nieuwe rechthebbende is. Want dat is dan vaak de oplossing, als de oude rechthebbende overleden is, dat een nieuwe persoon vraagt rechthebbende te worden. Dan moet wel aangetoond kunnen worden dat de oude overleden is, natuurlijk. Als de rechthebbende er gewoon niet is, niet wil of op korte termijn onvindbaar is (geƫmigreerd, gescheiden echtgenoot, persoon die enkele malen verhuisd is, bijvoorbeeld), mag er gewoon niet begraven worden.

De begraafplaatshouder die dan toch bezwijkt onder druk van een uitvaartleider of een familie, handelt onrechtmatig. Hij kan een schadeclaim van de rechthebbende verwachten en hij kan verwikkeld worden in procedures over opgraving en herbegraving in een ander graf, uiteraard allemaal op zijn kosten.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu 088 605 1219

Dag en nacht bereikbaar

JA NEE