Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Begraven van een buitenlander in Nederland (Russisch Orthodoxe Kerk)


4 mei 2010

Vraag nummer: 7546  (oude nummer: 15701)

Een Russische vriendin van mij heeft, na de dood van haar moeder, haar vader in huis genomen, omdat hij in Rusland geen familie meer had die hem kon verzorgen.

Nu zijn toestand dermate slecht is dat zijn overlijden op korte termijn verwacht wordt, maakt zij zich ernstig zorgen over wat haar staat te wachten en te doen.
Kan hij in Nederland begraven worden.
Wat moet zij dan aan bijzondere aktiviteiten ondernemen?
Weet u of er ook begraafplaatsen zijn met een (russisch) orthodox gedeelte?
Kan hij ook op de russische manier , dus met open kist, begraven worden?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Als de vader van uw vriendin komt te overlijden, kan hij zonder enig probleem in Nederland begraven worden. Er moet aangifte van overlijden worden gedaan in de gemeente van overlijden. Dat het om iemand van een andere nationaliteit (en formeel misschien ook een andere woonplaats of land betreft), maakt geen verschil. Ook een buitenlander kan hier begraven of gecremeerd worden. Dat zou met een overleden Nederlander in Rusland ook kunnen.

Aangifte van overlijden en het vragen van verlof tot begraven bij de gemeente kan aan de hand van een verklaring van overlijden van de huisarts of een ziekenhuisarts. Dat is de gangbare procedure die voor iedereen in Nederland geldt.
Er zijn dus geen bijzondere acties nodig. Het lijkt mij logisch dat bij het overlijden een arts geraadpleegd wordt en dan volgt de rest vanzelf.

Bij welke gemeente aangifte van overlijden wordt gedaan, heeft geen betekenis voor de plaats van begraven. Men kan overal in Nederland worden begraven (en ook in Belgie en Luxemburg) aan de hand van een verlof tot begraven.

Misschien moet het overlijden ook bij de Russische ambassade worden gemeld. Maar dat staat los van het begraven in Nederland.

Er zijn in Nederland inderdaad begraafplaatsen met een (Russisch) orthodox gedeelte.
Bij mijn weten is er een Orthodox gedeelte op de RK begraafplaats Sint Barbara te Amsterdam.
Er is ook een 'Russische hoekje' op de gemeentelijke begraafplaats Noord in Oosterbeek (gemeente Renkum).
Op de gemeentelijke begraafplaats aan de Kerkhoflaan te Den Haag zijn ook russisch-orthodoxe graven. Of men een eigen gedeelte heeft, is mij niet bekend.
Er zijn orthodoxe kerken in Nederland die misschien een uitvaartdienst kunnen verzorgen. Zie
http://www.orthodoxekerk.org/adressen.htm.
Als er nog andere begraafplaatsen met een Russisch orthodox gedeelte, zullen mensen van de Orthodoxe kerk ze zeker kennen. Het lijkt mij verstandig tijdig met deze kerken contact op te nemen.

Het is wettelijk zeker toegestaan om iemand in een open kist te begraven. Men mag zelfs zonder kist begraven worden, maar dan wel in een ander lijkomhulsel. Maar dat omhulsel heeft vooral te maken met het hygienisch kunnen transporteren van de overledene. In een open kist is geen omhulsel nodig.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >