Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Begraven of urn bijzetting op zondag


8 december 2008

Vraag nummer: 5949  (oude nummer: 11904)

Geachte heer,

Bij een verzoek aan B & W over het bijzetten van een asbus of begraven op zondag geven zij geen toestemming omdat het volgens de wet niet kan en refereren zij naar artikel 35 van De Wet op de Lijkbezorging. Volgen hen geeft dit aan dat tenminste elke dag welke GEEN zondag of algemeen erkende feestdag is, gelegenheid tot begraven ..... Onze mening is dat deze wet aangeeft dat TENMINSTE elke dag welke .... dus maandag tot zaterdag altijd de gelegenheid om te begraven of urn te plaatsen maar zondag is mogelijk mits B & W dit in hun verordeningen mogelijk maken? De wet verbied de zondag volgens ons niet.

Kunt u ons verder helpen.

Met vriendelijke groet,
Marc Walpot

Antwoord:

Zeker is het begraven of het bijzetten van een urn op zondag mogelijk. Alleen is de houder van de begraafplaats vrij om te beslissen of hij op een zondag wel of niet zulke diensten aanbiedt.

Artikel 35 ("Tenminste elke dag welke geen zondag of algemeen erkende feestdag is, wordt gelegenheid tot begraven gegeven gedurende een redelijke tijd, bij gemeentelijke verordening te bepalen") geldt alleen voor gemeentelijke begraafplaatsen en geeft alleen een minimum aan. De gemeente is niet verplicht om op zondag diensten aan te bieden, maar wel verplicht om het elke andere dag dan een zondag of algemeen erkende feestdag te doen. Het is echter niet verboden om het ook op zondag of een algemeen erkende feestdag te doen.

Er is geen wettelijke regeling of verplichting voor bijzondere begraafplaatsen. Een kerkelijke of andere particuliere begraafplaats kan wel besluiten om bijvoorbeeld op woensdag nooit te begraven. De wetgever wilde alleen vastleggen dat er binnen een gemeente altijd wel op een gewone werkdag of zaterdag begraven kan worden. Dat er ten minste voor de gemeentelijke begraafplaatsen die zekerheid is.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >