Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Begraven in water


2 november 2002

Vraag nummer: 1431  (oude nummer: 1785)

Fri Jan 26 14:49:51 2001

ik ben bezig met het "bespreken" van een grafplaats.
ik vernam echter dat deze begraafplaats veel last heeft van te hoog grondwater, waardoor er praktisch in het water begraven wordt.
mag dit, is dit normaal en toegestaan of zijn hier regels aan verbonden.
gaarne uw bericht. bij voorbaat dank.

Antwoord:

Fri Jan 26 23:09:26 2001

Geachte heer of mevrouw,

Eigenlijk weet u zelf al het antwoord op uw vraag: dit is niet normaal en niet toegestaan.

Er moet begraven worden minstens 30 cm boven het niveau van de gemiddelde hoogste grondwaterstand. In graven die hier niet aan voldoen, mag niet (zo diep) begraven worden. Ik ken bijvoorbeeld voorbeelden van begraafplaatsen die oorspronkelijk graven voor 3 personen uitgaven, maar waar door verzakking van het gebied en/of een andere bemaling het grondwater te hoog komt en men nu nog maar 2 diep begraaft.

Dat een graf incidenteel nat is of een korte tijd met hoog grondwater te kampen heeft, is niet erg. Als het hard regent wordt de boel ook nat, nietwaar? Een bepaalde vochtigheid van de bodem is juist goed voor de lijkontbinding. Als het te droog is, mummificeert het lichaam mogelijk (in theorie, op termijn en mede afhankelijk van andere factoren).

De vraag is wat 'uw' begraafplaats aan deze situatie doet. Zij behoort een betere afwatering te regelen of drainage aan te leggen of ander zand in te brengen. Als er geen oplossingen zijn, behoort men niet 2 diep maar slechts 1 diep te begraven. Een echtpaar kan dan bijvoorbeeld 2 graven naast elkaar krijgen. In bepaalde streken van het land is dit niet ongewoon. Als men echter ook 1 diep te dicht bij het grondwater ligt, behoort de begraafplaats gesloten te worden.

mr W.G.H.M. van der Putten

26 januari 2001

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >