Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Begraven foetus


2 maart 2004

Vraag nummer: 2933  (oude nummer: 4072)

In het ziekenhuis is een mevrouw bevallen van een foetus van zeventien weken, zij geeft aan de foetus mee te willen nemen en te begraven bij haar in de achtertuin. In het wetboek is er eigenlijk niets over te vinden. Valt dit onder anatomisch afval? Zo ja, wat is hier dan wettelijk voor bepaald?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Jazeker is hier wel iets over terug te vinden in het wetboek. Als u artikel 2 van de Wet op de lijkbezorging leest, moet u kunnen concluderen dat de wet op dit geval niet van toepassing is. Dat betekent dat de ouders zich niet hoeven te houden aan de wettelijke regels die voor oudere menselijke vruchten en 'normale' overledenen gelden. Zoals de regel dat begraving alleen op een begraafplaats mag. Begraven van een jonge foetus mag overal.

Een foetus van 17 weken mag dus inderdaad in de achtertuin van de ouders worden begraven. Zie ook andere vragen in de sub-rubrieken Kinderen en Begraafplaats op eigen grond.

Alleen als ouders te kennen geven niet te behoefte te hebben om de vrucht te begraven of cremeren, en de vrucht geen 24 weken oud is (een oudere vrucht móet worden begraven of gecremeerd), dan blijft de vrucht achter in het ziekenhuis. En dan valt de vrucht onder 'specifiek ziekenhuisafval', net als anatomisch afval. Voor het 'verwerken' van dit afval gelden speciale regels.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >