Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Begraven buiten begraafplaats


30 maart 2005

Vraag nummer: 3793  (oude nummer: 5791)

1 Is het toegestaan om je buiten een reguliere begraafplaats te latenbegraven, b.v op een weiland of tuin, welk wel je bezit is.

2 Als een overlijden wordt aangegeven bij de gemeente is men dan verplicht mededeling te doen wat er met het stoffelijk overschot gebeurd.
Immers, stel er overlijd iemand in gemeente A.
familie doet aangifte. en gaat vervolgens met het stoffelijk overschot naar gemeente B en begraaft het daar ergens, op een de overledene dierbare plek. Kan dat?

Antwoord:

Geachte heer,

1. Het niet toegestaan om iemand buiten een officiële begraafplaats te begraven. Het is strafbaar. Je mag als particulier wel een (deel van een) weiland of jouw tuin formeel als begraafplaats laten aanwijzen. Daar moet de gemeenteraad dan over besluiten.

2. Als een overlijden wordt aangegeven, hoeft geen verlof tot begraven (of cremeren) te worden gevraagd. Dus hoeft de aangever ook nooit te vertellen wat er met het stoffelijk overschot gaat gebeuren.
Alleen als - tevens of later - verlof tot begraven of cremeren (of ontleding) wordt gevraagd, zul je - per definitie - moeten zeggen of het de bedoeling is dat wordt begraven of gecremeerd (of ontleed). Er wordt echter niet vastgelegd wáár de begraving (of crematie of ontleding) moet plaatsvinden. Het verlof kan van gemeente A zijn en de begraving of crematie kan in B plaats vinden. Bij crematie is dat zelfs meestal het geval.

Begraving op een 'dierbaar plekje' kan niet, als die plek niet eerst als formele begraafplaats is aangewezen door de gemeenteraad én er ook verlof tot in gebruik neming van B&W is.

Begraving op een dierbaar plekje is niet makkelijk, maar ook niet geheel onmogelijk, mits je de procedures maar op tijd begint en veel overtuigingskracht hebt (en natuurlijk vooral ook goed juridisch advies ;-) ). Zie ook de sub-rubriek "Graf/begraafplaats op eigen grond".

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >