Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Begraven binnen 24 uur


25 november 2002

Vraag nummer: 1644  (oude nummer: 2009)

Sun Mar 10 21:20:02 2002

In het maandblad 'Uitvaart' wordt genoemd dat moslims niet binnen 24 uur mogen begraven. Is dat wettelijk echt zo geregeld? Wat is er op tegen, om binnen 24 uur te begraven als de uitvaartondernemer een doktersverklaring kan overleggen waarop een natuurlijke dood genoemd staat.

Antwoord:

Mon Mar 11 00:12:16 2002

Geachte heer,

Begraven binnen 24 uur is niet mogelijk. Wel na 24 uur en binnen 36 uur. Dat geldt niet alleen voor moslims maar ook voor iedereen ander die het wil; het is niet aan een bepaalde religie voorbehouden. Begraven binnen 36 uur is alleen mogelijk met verlof van de burgemeester en met toestemming van de officier van justitie. Zie artikel 17 Wet op de lijkbezorging (Wlb). De officier zal beslist ook eerst een verklaring van natuurlijke dood van een arts willen zien, alvorens hij toestemming geeft. De burgemeester/gemeente krijgt die verklaring van overlijden al automatisch te zien bij de aanvraag voor het verlof tot begraven.
Begraving binnen 24 uur is niet mogelijk omdat een besluit – in dit geval het verlof van de burgemeester – niet in werking treedt zolang er nog beroep tegen open staat. Dat staat in artikel 88 Wlb. In artikel 17, tweede lid, Wlb staat dat tegen het besluit van de burgemeester binnen 24 uur beroep open staat.
Dat de begraving niet onmiddellijk kan plaatsvinden, is in het belang van derden die bezwaar zouden kunnen hebben tegen de begraving of de plaats van begraving. Het zou heel vervelend zijn als iemand binnen enkele uren na het overlijden is begraven of gecremeerd en korte tijd later een testament of codicil met een andere wens opduikt. Het is ook in het belang van de overledene dat er een korte tijdspanne is waarin iemand de kans krijgt om voor zijn wens op te komen als het er naar uitziet dat nabestaanden daar geen rekening mee gaan houden.
Stel je voor dat je ’s ochtends naar je werk gaat en dat als je ’s avonds thuis komt, je partner blijkt te zijn overleden en inmiddels ook door je schoonfamilie is gecremeerd. Dit soort situaties wil de wetgever onmogelijk maken. Ongeacht of het gaat om een moslim of een andere Nederlander.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

11 maart 2002

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >