Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Begrafeniskleding van de overledene


29 januari 2016

Vraag nummer: 45042

U hebt op 24 augustus 2004 gezegd dat er geen wettelijke richtlijnen zijn ten aanzien van de kleding van overledenen bij hun begrafenis. Recentelijk schijnen er nieuwe wettelijke voorschriften te zijn uitgevaardigd.
Informatie bij uitvaartondernemers levert een divers beeld op; van ontkenning tot bevestiging. Is u een recentelijke wetswijziging bekend?

Antwoord:

Geachte heer,

Bij mijn weten zijn er geen wettelijke richtlijnen ten aanzien van de kleding van overledenen. Ook geen nieuwe. Ik kan mij eerlijk gezegd ook niet voorstellen dat zulke voorschriften gemaakt worden. Dit is veel te privé voor mensen. En moet een crematorium altijd de kist laten openen om te inspecteren of oma wel een vestje of rokje van het juiste katoen aan heeft? Dat idee wordt geen wet, daar durf ik een aardige weddenschap over aan te gaan.

Wat ik mij wel zou kunnen voorstellen is dat bepaalde begraafplaatsen die proberen ecologisch verantwoord bezig te zijn, de aanbeveling doen om overledenen in natuurlijke materialen te kleden. Het hele ouderwetse doodshemd is daar weer populair. Dat is op zich een prima zaak. Maar wet zal dit nooit worden, hooguit een aanbeveling van individuele begraafplaatsen en crematoria.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >