Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Begraafplaats Wieringerwaard


4 januari 2020

Vraag nummer: 59650

De begraafplaats Wieringerwaard zie ik voor het eerst aangeduid op de topografische kaart van 1880. Staat het in de wet van 1869 dat overledenen niet meer in en rond de kerk begraven mogen worden, en is daarom misschien de begraafplaats rond die tijd aangelegd? Of er in de gemeente Wieringerwaard al eerder een begraafplaats was weet ik niet.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

In de Begrafeniswet van 1869 staat niet dat overledenen niet meer in en rond de kerk mogen worden begraven, maar dat begraven moet worden op een begraafplaats. Dat impliceert dat niet meer in kerken begraven mag worden. Maar er wordt wel een uitzondering gemaakt voor het begraven in gebouwen die uitsluitend voor dat doel bestemd zijn. Dus in een mausoleum mag wel worden begraven.

Het is nooit verboden geweest om rond een kerk of ander gebouw te begraven. Heel veel begraafplaatsen liggen rond een kerk. Tegenwoordig worden geen nieuwe begraafplaatsen meer rond een kerk aangelegd, om de eenvoudige reden dat kerken tegenwoordig meestal ingebouwd liggen en er onvoldoende ruimte is voor de aanleg van een nieuwe begraafplaats. Nieuwe begraafplaatsen worden tegenwoordig meestal buiten de bebouwde kom aangelegd, omdat daar ruimte is en de grond niet duur is.

In 1828 of 1829 is bepaald dat niet meer in kerken begraven mocht worden en dat nieuwe begraafplaatsen een eindje van de bebouwing moesten worden aangelegd. Er zijn dan ook veel gemeentelijke begraafplaatsen aangelegd tussen 1830 en 1835.

De Wieringerwaard bestaat al sinds de 17e eeuw, meen ik. Dan zal er ook wel eerder een begraafplaatsje geweest zijn.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


of: De aankoop en behoud van een graf voor eeuwig


TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >