Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Beëdiging gemeentelijke voorlopers


20 december 2004

Vraag nummer: 3561  (oude nummer: 5214)

Lang geleden is onze, op dat moment enige, gemeentelijke voorloper officieëel door de burgemeester beëdigd. Nu vraagt onze nieuwe voorloper of hij ook beëdigd kan/moet worden. Ik vraag me af of dit nodig is en op welke grond?

Antwoord:

Geachte heer,

Er is geen enkele reden waarom een gemeentelijke voorloper beëdigd moet worden (behalve 'gewoon' als ambtenaar).

Een voorloper hoeft niet net als bijvoorbeeld een ambtenaar van de burgerlijke stand beëdigd te worden. Of net als een rechter of een notaris of een politieagent. Dat zijn mensen met een publieke functie, wiens doen en laten en handelen bepaalde rechtsgevolgen hebben. Dat speelt bij een voorloper niet.

Maar wel kan een ander aspect spelen. En dat is het aspect van integriteit. Ambtenaren in 'gevoelige' functies bij rijk en gemeenten kunnen worden beëdigd, waarbij ze beloven een goed ambtenaar te zijn. Dat betekent o.a. niemand voortrekken, geen gunsten aanvaarden en geen gunsten uitdelen. Het is heel erg ouderwets, maar ook weer heel erg modern. Oud-minister Ien Dales kwam er 14 of 15 jaar geleden mee op de proppen, maar ook de bouwfraude maakt dit soort aspecten weer actueel. Een voorloper/beheerder kan wellicht soms in de positie zijn om dingen te doen die hij beter niet kan doen of niet hoort te doen. Wellicht was het beëdigen ook vroeger al een soort integriteitsverklaring.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >