Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Arbowetgeving op de begraafplaats bij inschakelen bedrijf


9 maart 2004

Vraag nummer: 2959  (oude nummer: 4101)

Beste meneer van der Putten,

Ik ben op het moment stage aan het lopen in Utrecht en ik zit met het volgende:

Er is een zelfstandige ondernemer die een begraafplaats verzorgt alsmede de graven delft. In hoeverre is de Arbowetgeving nou op hem van toepassing? Ik weet dat hij als zelfstandige zelf plichten heeft, maar moet de eigenaar van de begraafplaats ook zich aan speciale reglementen houden tov de zelfstandige ondernemer of moet de eigenaar gewoon de algemene zorgplicht hanteren?

Ik hoop dat u hier iets mee kan!
met vriendelijke groet,
t. de ree

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Ik durf er geen 100% zeker antwoord op te geven. Ik denk dat de eigenaar gewoon de algemene zorgplicht moet hanteren. Maar zeker weten doe ik het niet.

Ik neem een willekeurig voorbeeld. Ik kan mij niet goed voorstellen dat als bijvoorbeeld een schildersbedrijf mijn woning in de verf zet, ik als opdrachtgever verantwoordelijk zou zijn voor het nakomen van arbo-voorschriften ten opzichte van het personeel van de schilder. Maar dat kan anders liggen bij een langdurige semi-permanente situatie op een begraafplaats waar een bepaald bedrijf jarenlang aan het werk is. Verantwoordelijkheden kunnen wel eens verschuiven als het tijdsverloop en de intensiteit van het werk er aanleiding toe geeft. De werkzaamheden die in Utrecht door de zelfstandig ondernemer worden uitgeoefend, behoren tot het soort werkzaamheden dat een begraafplaats ook eigen personeel zou kunnen laten doen. Ik kan me voorstellen dat dat verschil kan maken.

Ik zou als ik u was eens informeren bij de Arbeidsinspectie en bij een Arbodienst.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >