Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Arbo-wet begraafplaats


2 oktober 2002

Vraag nummer: 1223  (oude nummer: 1564)

Fri Jun 29 14:57:51 2001

Geachte heer van der Putten
Graag zou ik van u vernemen of het volgens de nieuwe Arbo-wet
- verplicht is dat een graf wordt gestut
- de grafdelver moet beschikken over een "grafdelf" machine
- er een graflift aanwezig dient te zijn en of de nabestaanden verplicht zijn van die graflift gebruik te maken, stel dat zij de kist liever met touwen zouden laten dalen.

l.grave@tref.nl

Antwoord:

Geachte mevrouw,
De Arbo-wetgeving zegt bijna nooit concreet dat dit of dat moet gebeuren of verplicht is of juist niet mag, zoals werken met gevaarlijke stoffen en losse asbest. De wet geeft meer een strekking aan dat veilig en verantwoord moet worden gewerkt. Ik verwijs naar eerdere antwoorden op vragen over de Arbo, o.a. van december 1999. Gebruik de Zoekmachine van deze site met een steekwoord, bijvoorbeeld "arbo".
Het stutten van een graf is dus niet zonder meer verplicht. Het toepassen van veiligheidsnormen is een kwestie van gezond verstand. Wanneer je een graf 1 meter diep graaft, hoef je niet te stutten. Als je een graf meer dan 2 meter diep graaft, is het wel erg verstandig. Zeker als iemand in zijn eentje werkt, zodat er niet onmiddellijk hulp zou zijn bij het eventueel instorten van een wand.Er is dan wel geen concreet wettelijk voorschrift, maar een grafdelver kan in zijn arbeidsvoorwaarden bedingen dat hij materiaal en tijd krijgt om te stutten. Meerdere wegen leiden naar Rome.
Een grafdelver hoeft niet te beschikken over een machine. Zie mijn antwoord van ruim een jaar geleden op deze vraag op de site.Terzijde merk ik op dat een graafmachine toch al gauw meer dan fl. 100.000,- kost; de goeie hele mooie etc, komen wel op 2 of 3 ton. Bij een kleine begraafplaats met soms maar enkele begravingen per jaar zou een begraving dan fl. 10.000,- tot fl. 20.000,- kosten. Alleen voor het maken van het gat. Dat is natuurlijk niet te verkopen en niet te verantwoorden. Maar ook niet nodig. Enfin, zie mijn oude verhaal.
Indien er een graflift aanwezig is, is er geen verplichting om die te gebruiken. Als de nabestaanden wensen dat de kist d.m.v. touwen daalt, en als de uitvaartverzorgster mensen meebrengt die deze werkzaamheden met touw willen uitvoeren, zie ik geen juridische of andere reden waarom de houder van de begraafplaats dat zou kunnen weigeren.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >