Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Apart begraven of cremeren doodgeboren tweeling


26 augustus 2006

Vraag nummer: 4524  (oude nummer: 8300)

mag een doodgeboren tweeling van 24 weken samen in 1 kistje begraven worden of moet het perse in 2 aparte kistjes? Hoe zit het dan met cremeren, mag dat ook samen of moet het apart ?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Een tweeling van 24 weken die begraven wordt, moet in 2 aparte kistjes worden begraven op een normale afstand tussen elkaar. Of een persoon als kind slechts 24 weken oud is of als volwassene 98 jaar geworden is, maakt geen verschil. Wettelijk moeten ze hetzelfde worden behandeld.

Een tweeling van 24 weken die gecremeerd wordt, moet volgens de wet apart worden gecremeerd. Iedere persoon heeft apart verlof gehad, die as van ieder persoon moet apart identificeerbaar zijn. Pas na een maand na de crematie kan de as eventueel op wens van de ouders worden vermengd; formeel-juridisch is de as dan verstrooid, want niet meer individueel terug te vinden.

24 weken zit net boven de grens.

Zouden de kinderen jónger zijn geweest dan 24 weken, dan zouden ze wel samen in 1 kist begraven en gecremeerd mogen worden. Maar... zij zouden dan ook geen verlof tot begraven of cremeren krijgen. En ook niet als 2 echte personen begraven of gecremeerd mogen worden. Zij kunnen dan alleen te boek staan als 2 menselijke vruchten. Hun ouders mogen ze dan natuurlijk best een naam geven, maar in de zin van de Wet op de lijkbezorging zijn het dan geen individuën. Dat krijg je pas als ze apart worden begraven en gecremeerd.

Zie vergelijkbare vragen in de sub-rubriek "Kinderen / baby's" in de hoofdrubriek "Overige onderwerpen".

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >