Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Afdekken van het graf (termijn afdekken kist en sluiten graf)


2 september 2011

Vraag nummer: 25856

Mijn moeder is enkele maanden geleden begraven. 1 maand na de begrafenis ben ikik bij het graf wezen kijken en zag dat het graf nog afgedekt stond met planken. Tussen de planken door zag ik de kist nog liggen. Na mijn verweer bij het bestuur van de begraafplaats is het graf dicht gelegd. Het heeft echter in totaal 6 weken geduurd.Wat is nu de termijn dat het graf moet worden dicht gemaakt?

Antwoord:

Geachte heer,

Er is geen wettelijke termijn voor het afdichten van een graf. Voor algemene graven die soms na een of enkele dagen weer open moeten, is het wel gebruikelijk om ze tijdelijk af te dekken met houten of aluminium planken, als men weet dat er nog een begrafenis zal volgen.
Maar dat een graf 6 weken 'tijdelijk' wordt afgedekt is ongehoord. En absoluut ongewenst.

Ook begrijp ik niet dat u de kist nog zou kunnen zien. Een kist moet altijd worden afgedekt met een laag zand van minstens 30 cm, tenzij het een keldergraf betreft. Dat afdekken van de kist kan en moet natuurlijk direct na de begrafenis gebeuren. Er is geen enkele reden om daarmee te wachten. Dat is alleen laksheid.

U hebt het over 'het bestuur' van de begraafplaats. Blijkbaar gaat het om een bijzondere, in de zin van niet-gemeentelijke, begraafplaats. Dus een kerkelijke begraafplaats of een van een stichting. Gelet op de wetsgeschiedenis hebben burgemeester en wethouders van de gemeente 'de politie over de begraafplaatsen'. Dat is een heel oude(rwetse) term voor toezicht en handhaving.
U zou bij de gemeente een klacht kunnen indienen over deze situatie. Dat helpt natuurlijk niet meer in het geval van uw moeder, maar het zou kunnen voorkomen dat in de toekomst andere families met dergelijke ongewenste situaties te maken krijgen. Men moet een kist altijd direct met een laag aarde afdekken en het graf alleen niet helemaal sluiten als men weet dat er nog een begrafenis aan komt. Als er nog geen begrafenis bekend en gepland is, moet het graf helemaal worden gesloten.
Hier is ook het aspect van de volksgezondheid in het geding en ook daar is de gemeente verantwoordelijk voor, als anderen nalatig zijn.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu 088 605 1219

Dag en nacht bereikbaar

JA NEE