Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Wie worden er als belanghebbenden gezien?


4 april 2016

Vraag nummer: 45752

Een kind geboren in 1973 is een paar dagen na geboorte overlijden begraven. Het kind is destijds begraven. In 2008 is de vader overleden. Nu is moeder overleden. Man en vrouw hebben nog 3 kinderen. Laatste wens van moeder was haar overleden kind op te graven en samen met haar te cremeren. Wie moet nu het verzoek voor opgraving aanvragen. Zijn dat haar 3 andere kinderen (of 1 daarvan)?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Als het kind in een eigen of particulier graf begraven is, moet de nieuwe rechthebbende van dat graf de vergunning voor de opgraving vragen. Dat kan een van de kinderen zijn, niet de drie kinderen samen.

Als het om een algemeen graf gaat, kan een van de kinderen dat zegt de wens van moeder uit te voeren, de vergunning aanvragen.

De term 'belanghebbende' is in dit verband een onhandige term. Ik weet dat die term in de model-verordening van de VNG gebruikt wordt, naast het begrip 'gebruiker', maar dat is geen slimme keuze. Want je krijgt al snel verwarring met het bestuursrechtelijke begrip 'belanghebbende', waarmee iedereen wordt aangeduid die een belang kan hebben. Dat kunnen wel tientallen personen zijn. Terwijl het in de model-beheersverordening gebruikt wordt voor de (enige) persoon die verantwoordelijk is voor het algemeen graf.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Op zaterdag 23 april 2016 wordt in de Westerkerk in Amsterdam de Uitvaartbeurs Amsterdam gehouden. De beurs is gratis toegankelijk voor het publiek!


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE