Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Wie is eigenaar van de overgebleven botten


3 maart 2010

Vraag nummer: 7374  (oude nummer: 15314)

Ingewikkelt verhaal. Mijn vader is in 1949 overleden 3x alg. herbegraven i.v.m.het feit dat hij gebalsemd was dus totaal 30 jaar.
1990 zijn de kisten waarin hij lag opengemaakt en is hij in een normalekist begraven voor 20 jaar.
Deze termijn is eind dit jaar om. Ik wil eigenlijk zijn resten ( botten) laten cremeren. Zorgvlied in Amsterdam waar hij ligt rekent hier erg veel geld voor.Als zijn botten in een bottenkistje kunnen kan ik dat niet gewoon zelf meenemen en naar het crematorium brengen???? Dat scheelt veel geld en geld is wat ik niet heb met alleen AOW
mvg
XX

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Wie eigenaar is van de overgebleven botten na begraving, is niet relevant. Strikt juridisch zou de eigenaar van de begraafplaats de eigenaar van de botten kunnen zijn, omdat ze in haar grond liggen en niemand anders eigendom kan aantonen. Maar in het Nederlands recht gaan we er eigenlijk van uit dat geen enkel mens eigenaar kan zijn van (de stoffelijke resten) van een ander mens. Zodoende is niemand eigenaar van de stoffelijke resten van uw vader.

Maar het is ook niet relevant, omdat u als rechthebbende van het graf over het graf en de inhoud, de botten, mag beschikken. Maar niet zomaar, alleen met vergunning.
U mag stoffelijke resten laten opgraven en cremeren met toestemming van de burgemeester. Volgens de wet verbindt de burgemeester aan zo'n vergunning de nodige voorschriften betreffende geneeskundig toezicht alsmede vervoer en bestemming van het lijk. U kunt bij het aanvragen van de vergunning vragen om de botten in een bottenkistje zelf naar het crematorium te mogen vervoeren. Maar de burgemeester kan dat ook weigeren in het belang van de volksgezondheid. Dat is het geval als niet zeker is dat er alleen 'schone botten' over zijn.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE