Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Wie heeft meer recht


16 september 2003

Vraag nummer: 2478  (oude nummer: 3059)

Mijn vader is bijgezet in een familiegraf. De rechthebbende is de zus van mijn opa. Graag willen mijn moeder, mijn zus en broer mijn vader uit het familiegraf halen en herbegraven. Er is een mogelijkheid dat de rechthebbende dit niet toestaat. Wiens recht telt zwaarder, dat van mijn moeder als vrouw van mijn vader, of dat van de rechthebbende van het familiegraf?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Formeel is het zo dat het opgraven uit een graf alleen kan gebeuren met (verlof van de burgemeester en) toestemming van de rechthebbende van het graf. Bij verschil van mening hierover, lijkt mij dat de meest naaste verwanten van uw vader de doorslaggevende stem hebben.

De vraag rijst echter, hoe dit zo is kunnen komen. Want waarom hebben uw moeder/broer/zus en u ingestemd met begraving in een graf waar u geen zeggenschap over hebt? En waarom is dat nu anders?

Relevant is ook, hoe lang geleden uw vader begraven is. U hebt waarschijnlijk al in andere vragen gezien, dat op- en herbegraving meestal alleen mogelijk is óf snel na de begrafenis (binnen 2 maanden) óf pas na 10 jaar. Hoe zit u met die termijnen?

Voor de burgemeester die verlof voor opgraving moet geven en eventueel bij problemen als de zaak voor een rechter zou komen, speelt de vraag "Waarom nu anders dan ten tijde van de begraving?" een belangrijke rol.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE