Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Wie betaalt opgraving / herbegraven ivm aanvullend politieonderzoek


27 december 2017

Vraag nummer: 53190

Indien een stoffelijk overschot na enige tijd begraven te zijn geweest op last van de politie / justitie wordt opgegraven om aan dat stoffelijk overschot aanvullend politieonderzoek te kunnen uitvoeren, op wiens kosten gaat dat?
En vooral, wie betaalt het herbegraven, wie bepaalt hoe dat gebeurd, wie daarbij aanwezig mogen / moeten zijn. En waar is dat laatste geregeld? op basis van welke wetgeving / afspraken gaat dat zo?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Wie opdracht geeft voor een opgraving, is verantwoordelijk voor alle kosten die daarmee gepaard gaan, dus ook de herbegraving. Bij een opgraving en herbegraving op last van justitie is dat justitie.

Er moet niemand bij een herbegraving aanwezig zijn, maar ik denk dat er geen bezwaar tegen is als er familie bij aanwezig wil zijn.

Hier bestaat geen specifiek wetgeving voor. Hier zijn algemene beginselen van toepassing, zoals dat een partij die schade veroorzaakt, de schade later ook weer ongedaan moet maken.
Het aanwezig zijn bij opgravingen is bij bijna alle begraafplaatsen verboden. Het aanwezig zijn bij (her)begravingen niet. Zie de vele vragen over dit onderwerp in de subrubriek 'Opgraven en (herbegraven of) cremeren'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie bepaalt of iemand wordt begraven of gecremeerd?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE