Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Waar moet ik zijn? (herbegraven na 10 jaar)


18 september 2003

Vraag nummer: 2485  (oude nummer: 3070)

Mijn moeder is op 20 oktober precies 10 jaar geleden overleden.
Ik heb via via vernomen dat het graf dan automatisch wordt ontruimd.
Ik heb al verschillende keren naar de sociale dienst gebeld, maar daar word je van kastje naar de muur gestuurd.
het is hopeloos. Ik wil niet te laat zijn.

Dan heb ik nog de vraag wie er het meeste over te zeggen heeft.
Mijn moeder is op een moslimse manier begraven ( terwijl ze dat zelf nooit gewild zou hebben). Een vader is er niet, alleen mijn broertje, zusje, ik en de familie.
Wij hebben ook een andere achternaam dan mijn moeder.

Ik vraag me gewoon af waar je moet beginnen. Waar je heen moet bellen, en of de familie moeilijk kan doen??

Antwoord:

Geachte heer,

Ja, het graf wordt na 10 jaar geruimd, maar niet zo snel dat het op die dag zelf gebeurt. Meestal duurt het dan zelfs nog enkele jaren, maar dat verschilt per gemeente. Vaak verdwijnt het monument wel snel. Maar dan is de inhoud van het graf nog niet direct weg.

U bent niet te laat. Maar u moet niet de sociale dienst bellen, maar de beheerder van de begraafplaats waar uw moeder begraven is. Als het een kerkelijke begraafplaats is, moet u bij het kantoor van de kerk zijn. Als het een grote gemeentelijke begraafplaats is heeft die een eigen kantoor. Dat de sociale dienst u niet goed doorverwijst, doet mij vermoeden dat het om een grote gemeente gaat, met verschillende kantoren op verschillende plekken. Bij een kleine gemeente roept men bij wijze van spreken vanuit een kamer aan de ene kant van de gang schuin naar de overkant dat er iemand met een vraag over de begraafplaats is.

Dat u een andere naam dat uw moeder hebt, maakt niet uit. Gewoon een kind dat graag een herbegrafenis elders heeft, mag dat vragen en regelen. Maar... er kunnen wel flinke kosten aan verbonden zijn. Wat óók kan, is dat de stoffelijke resten gecremeerd worden.
Maar over alle mogelijkheden kan het kantoor van de begraafplaatsen u informeren. Ook over het verlof van de burgemeester dat nodig is voor een herbegrafenis. Maar na 10 jaar is dat een formaliteit.

Eventuele familie kan wel moeilijk doen, maar dat is onbelangrijk. Familie kan nooit tegenhouden dat een kind zijn moeder elders wil laten begraven. Daar hoeft u zich dus helemaal geen zorgen over te maken.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE