Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Vraag over vraag 8999


14 maart 2007

Vraag nummer: 4693  (oude nummer: 9019)

Is een herbegrafenis wel nodig? Als de ouders rechthebbende zijn is er sprake van graven met uitsluitend recht en kan toch een overschrijving van rechthebbende worden aangevraagd? Of heb ik het mis.

Antwoord:

Geachte heer,

Ja, er kan misschien ook overschrijving van de grafrechten worden gevraagd.

Echter, dat leek mij in dit geval een weinig zinvol voorstel.
Ten eerste las ik uit de vraag dat de vragenstelster geen contact met haar ouders had, zodat de kans op medewerking aan overschrijving niet groot lijkt.
Ten tweede is het zo dat de ruiming nabij stond, zodat de grafrechten waarschijnlijk al vervallen zijn. Als de grafrechten al vervallen zijn, is er geen rechthebbende meer en kan de vorige rechthebbende ook niet meewerken aan overschrijving. Wat dan nog wel kan, als het om een eigen graf gaat, is het opnieuw uitgeven van het graf.

Ik sluit echter ook niet uit dat het gaat om algemene graven, omdat de ruiming lang tevoren aangekondigd is en gelijktijdig is. Dan is verlening niet aan de orde. Dat de vragenstelster het woord 'rechthebbende' gebruikt, zegt me nog niets. Sommige mensen kijken te veel Amerikaanse gangsterfilms en sommige mensen te veel vragen in deze rubriek en hanteren het woord 'rechthebbende' misschien voor alle gevallen.

Maar daar komt mevrouw vanzelf achter als zij met de gemeente contact opneemt. Als ze dat voor verlof tot opgraving doet, zal automatisch blijken of het wel of niet een eigen graf is en of wel of niet her-uitgifte mogelijk is.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE