Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Vraag over grafrust bij verzoek opgraving


2 november 2016

Vraag nummer: 48020

Geachte heer/mevrouw,

in 2014 is een kindje van een dag oud begraven op onze begraafplaats; de moeder van het kindje is nu terminaal; vraag van de burger is:
kan het kindje opgegraven worden en na het overlijden van de moeder bijgezet worden in haar graf?
Geldt dit ook voor cremeren?
De vergunning moet dan afgegeven worden door onze burgemeester.

Ik zie graag uw antwoord tegemoet.

Met vriendelijke groet,
M. Bisschops

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Landelijk gangbaar beleid bij het verlenen van een vergunning voor een opgraving (en herbegraving of crematie) is dat dit wordt toegestaan als de aanvraag gedaan wordt binnen 2 maanden na de begraving, of pas na 10 jaar. Maar dit is beleid, geen harde wettelijke norm. Als de burgemeester er voldoende aanleiding toe ziet, kan zij van dit beleid afwijken.

Dat de moeder van een kind dat heel kort na de geboorte is overleden, nu, twee jaar later, terminaal is, is een uitzonderlijke situatie.
Het vaak gehanteerde beleid om vergunning te verlenen als de aanvraag gedaan wordt binnen 2 maanden na de begraving, of pas na 10 jaar, heeft een reden. Dat is het potentiƫle gevaar voor de volksgezondheid en de tijd die het lijk van een volwassen mens nodig heeft om te verteren. Dat ligt gemiddeld op 7 jaar en dan is 10 jaar een veilige termijn. Maar bij een baby is die termijn natuurlijk veel en veel korter, want het lijfje is veel dunner en kleiner. Dan is het de vraag in hoeverre het zinvol is om het beleid - dat er eigenlijk op is gericht om volwassen stevige mannen na 10 jaar als een skelet te kunnen ruimen - ook toe te passen op een baby.
Ik zou mij kunnen voorstellen dat het in deze situatie een bijzondere troost voor de moeder kan zijn als zij weet dat haar kind bij haar begraven kan worden.
Ik zie geen feitelijke problemen of feitelijke gevaren als een twee jaar geleden overleden baby op dezelfde begraafplaats wordt opgegraven en herbegraven. Of als de stoffelijke resten zouden worden gecremeerd.

Maar goed, de burgemeester moet deze aspecten afwegen. Ook moeten ze worden afgewogen tegen het algemene uitgangspunt van grafrust voor 10 jaar. De een zal menen dat die grafrest net zo goed in een ander graf kan worden voortgezet; de ander zal menen dat die 10 jaar beslist in het huidige graf moet worden volgemaakt.

De burgemeester heeft de verantwoordelijkheid te wikken en te wegen en dan een besluit te nemen.
Het is wel verstandig om de burgemeester haar besluit op heel korte termijn te laten nemen, opdat de moeder rust heeft, dan wel de moeder in de gelegenheid wordt gesteld om bezwaar aan te tekenen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE