Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Verwisseling van kisten 2


6 april 2020

Vraag nummer: 60449

Dank voor uw snelle reactie.
Bij de overblijfselen van mijn vader is een metalen prothese van na 1978 gevonden, wat duidt op een ernstige beenbreuk. Wij (6 broers en zussen) zijn ervan overtuigd, dat onze vader nooit een beenbreuk heeft gehad.
Ergens, of in het mortuarium van het verpleeghuis of op de begraafplaats heeft verwisseling plaats gevonden. Mijn broer heeft geverifieerd dat de juiste graven zijn open gemaakt.
Met vriendelijke groeten,
Ela van Kraaij

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Misschien is er nog een andere verklaring voor het aantreffen van een metalen prothese.

Als het een wat oudere begraafplaats is, kan het zo zijn dat het graf van uw vader voorheen gebruikt is voor iemand anders. Als de huurtermijn van de voorganger van uw vader verlopen was, zal de inhoud van het graf geruimd zijn vlak voor het moment dat uw vader daar begraven werd. Vaak gebeurt dit vroeg op de ochtend van de nieuwe begrafenis, of de dag tevoren.
Op veel begraafplaatsen is het gebruikelijk dat als een graf geruimd wordt, de stoffelijke resten die dan nog in het graf worden aangetroffen, zoals botresten en een metalen prothese, iets dieper in hetzelfde graf worden gelegd. Dan gaat er een - soms heel dun -laagje zand overheen en wordt de nieuwe kist erboven geplaatst.

Als later besloten worden om stoffelijke resten van de laatste begraven persoon op te graven ten behoeve van een crematie, kan ik mij voorstellen dat de grafdelver ook stoffelijke resten heeft 'meegenomen' die 5 of 10 cm dieper in het graf lagen, inclusief een metalen prothese. Want als iemand wordt opgegraven voor een herbegraving of crematie, heeft de grafdelver de neiging om goed te zoeken en niets te vergeten. En heeft hij zich misschien niet gerealiseerd dat als hij 'te goed' zocht, hij op resten van een andere overledene zou kunnen stuiten.

Ik acht dit een aannemelijk scenario. Aannemelijker dan de verwisseling van kisten in het mortuarium van het verpleeghuis of op de begraafplaats.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE