Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Verlof tot begraven nodig bij crematie na opgraving?


11 mei 2011

Vraag nummer: 24676  (oude nummer: 16713)

Na 10 jaar grafrust wil een mevr. haar moeder laten opgraven en cremeren. Volgens een contactpersoon van de familie heeft het crematorium een kopie van het originele verlof tot begraven nodig. Is dit een wettelijke verplichting? Moet dit altijd bij een opgraving/crematie en/of herbegraving?

Groet HvdT

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Het is geen wettelijke verplichting om (een kopie van) het oorspronkelijke verlof tot begraven af te geven aan het crematorium, in het geval van het opgraven en alsnog cremeren van een overledene.

Ik heb ook nog nooit gehoord dat een crematorium hier naar gevraagd heeft.
Ik zou ook niet weten waarom.
Het zou meestal ook niet kunnen, omdat het verlof gewoonlijk niet wordt bewaard. Wat ook niet hoeft.

Het verlof tot begraven doet eenmalig dienst bij het begraven van een overledene. Het hoeft na de begraving ook niet bewaard te worden. Het kan, nadat de persoonsgegevens van de overledene zorgvuldig zijn overgenomen in de administratie (tevens het register) van de begraafplaats, weg worden gegooid. Sommige begraafplaatsen bewaren het verlof wel, andere niet.

Wat voor een crematorium wel relevant kan zijn, is (een kopie van) het verlof van de burgemeester tot opgraving. Dat bevat gewoonlijk de persoonsgegevens van de overledene. Maar de begraafplaats kan die gegevens ook verstrekken (de burgemeester krijgt ze vaak ook van de begraafplaats).

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >