Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Vader wil moeder laten opgraven en cremeren (en kinderen niet)


7 februari 2017

Vraag nummer: 49533

Onze moeder is 20 jaar geleden 1997 gestorven, in mei 2017 loopt t grafrecht af. Onze vader wil onze moeder op laten graven en cremeren. In hoeverre kunnen wij dit tegenhouden. Wij zouden graag ( de vier kinderen ) het grafrecht overnemen. Onze moeder wilde niet gecremeerd worden. Wij hebben geen contact meer met onze vader. Veel gebeurt in die 20 jaar. Mag hij zonder toestemming van de vier kinderen ook eventueel t graf laten ruimen ? Wat kan en mag hij allemaal ? Vriendelijke groeten fam. W.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Voor het opgraven en cremeren van een overledene is een vergunning van de burgemeester nodig. Een van de redenen waarom een vergunning nodig is, is om te voorkomen dat gehandeld kan worden tegen de wil van de overledene. Als de burgemeester van de gemeente waar de begraafplaats ligt, weet dat kinderen het graf graag willen overnemen en voortzetten en dat de overledene niet gecremeerd wilde worden, zal waarschijnlijk geen vergunning verleend worden.

Zie over opgraven en herbegraven of cremeren ook:


Hoe pakt u het aan?

U schrijft een brief aan de burgemeester van de gemeente waar de begraafplaats ligt. U vertelt daarin wat u mij hierboven vertelde. U vraagt de burgemeester om, in het geval dat uw vader een vergunning voor een opgraving en crematie vraagt, deze te weigeren. Ik adviseer u de brief mede te laten ondertekenen door alle kinderen. Misschien nodigt de burgemeester u uit voor een gesprek. Als de burgemeester toch een vergunning zou geven, kunt u bezwaar aantekenen en zelfs naar de rechtbank.
Als alle kinderen het graf van moeder willen voortzetten, denk ik niet dat de burgemeester vergunning geeft.

Tevens schrijft u een brief aan de beheerder van de betreffende begraafplaats. U vertelt weer wat u hierboven schreef. Dan zegt u dat als uw vader het grafrecht niet wil verlengen, u het heel graag wilt overnemen en in stand houden.
U schrijft ook dat u bij voorbaat al groot bezwaar maakt als uw vader het graf zou willen laten ruimen. Overigens kan dat bij de meeste begraafplaatsen niet; slechts een heel klein aantal begraafplaatsen biedt die mogelijkheid. Als dit een van die weinige begraafplaatsen is, verzoekt u dat per omgaande te laten weten, zodat u rechtsmaatregelen kunt nemen om dat te voorkomen.

Veel meer dan dit (proberen) kan en mag uw vader niet.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE