Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Vader opgraven en cremeren (zonder toestemming dochter)


21 maart 2012

Vraag nummer: 27915

Goede avond,

ik heb een vraag mijn vrouw haar vader is 21 jaar geleden overleden. nu horen wij dat haar vader opgegraven is en gecremeert. wij hebben geen contact met haar moeder. mijn vraag is of dat zo maar kan zonder dat mijn vrouw daat over word geinformeerd? ik meen aan dat zij ook rechten heeft. ik hoop dat u mij kan helpen en dat er iets aan te doen is want ze is er erg van ondaan. Gr Lennard

Antwoord:

Geachte heer,

Zoals u ook in de antwoorden op andere vragen in de subrubriek 'Opgraven en (herbegraven of) cremeren' kunt lezen, beslist de persoon op wiens naam het graf staat of een overledene kan worden opgegraven. Hij of zij hoeft geen andere familieleden te raadplegen of hun toestemmig te vragen.

Echter, voor de opgraving is verlof van de burgemeester nodig. Belanghebbenden zoals andere naaste familieleden kunnen bij de burgemeester bezwaar aantekenen tegen een opgraving. Echter, zij zullen dan wel gegronde bezwaren moeten hebben. Weinig of niet relevant zijn hun eigen bezwaren tegen een opgraving. Wel relevant is als zij kunnen aantonen dat een opgraving in strijd is met de wens van de overledene. Bijvoorbeeld als zij aan de hand van een testament of codicil kunnen aantonen dat de overledene begraven wenste te worden op de begraafplaats waar hij nu rust. Of dat hij beslist niet gecremeerd wenste te worden.

Zie over opgraven en herbegraven of cremeren ook:


Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Met kijkersvragen zoals over de aankoop en het behoud van een graf voor eeuwig:

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE