Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Vader bij moeder bijzetten in graf


11 maart 2009

Vraag nummer: 6281  (oude nummer: 12492)

Het graf van vader is op een oud kerkhof waar niet meer begraven wordt. het graf van moeder is elders. vraag is om vader bij moeder te begraven mag dat en wie zijn toestemming is nodig voor de herbegraving , mag ik als één van de kinderen dat zelf beslissen?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ja, het is mogelijk om vader bij moeder te laten herbegraven.
Dat er op het oude kerkhof niet meer begraven wordt, maakt geen verschil voor het van toepassing zijn van de normale regels.
U hebt nodig 1. toestemming van de rechthebbende van het graf van vader; 2. verlof van de burgemeester van de gemeente waar het oude kerkhof ligt.
De rechthebbende is de persoon op wiens naam het graf staat. Na het overlijden van vader is waarschijnlijk moeder dat geweest. De vraag is of na het overlijden van moeder een van de kinderen bij de administratie van het oude kerkhof gevraagd heeft om het graf op zijn of haar naam te zetten. Als dat niet gebeurd is, kunt u het doen. Als het graf van vader op naam van een broer of zus staat, moet die instemming verlenen voor de opgraving. Anders kan het niet.

Het verlof van de burgemeester is afhankelijk van het aanwezig zijn van toestemming van de rechthebbende. Voorts speelt een rol hoe oud het graf is. Als dat minstens 10 jaar oud is, is er geen probleem.

Natuurlijk moet ook de rechthebbende van het graf van moeder instemmen met de begraving van vader in dat graf.

U kunt zelf beslissen, u hebt geen instemming van andere broers of zussen nodig, behalve wanneer een van hen rechthebbende van het graf van vader of moeder is. Maar in normale familieverhoudingen bespreek je dit natuurlijk.

Zie vergelijkbare vragen in de subrubriek Begraven > Opgraven en herbegraven of cremeren.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE