Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Toestemming van eigenaar begraafplaats voor opgraven en cremeren?


31 mei 2010

Vraag nummer: 7575  (oude nummer: 15778)

Wanneer een verzoek wordt ingediend voor opgraven van stoffelijke resten wordt het verzoek door een belanghebbende gedaan. Is het verplicht dat de eigenaar van de begraafplaats voor een besluit wordt genomen door de burgemeester, toestemming moet geven voor opgraving?

Antwoord:

Geachte heer,

De houder van de begraafplaats hoeft geen toestemming te geven voor een opgraving. Ook als de houder er hartstikke tegen is, moet hij medewerking verlenen als de rechthebbende of een andere belanghebbende over het verlof van de burgemeester beschikt.
De wet stelt geen eis van toestemming van de begraafplaatshouder; in jurisprudentie is ook nog eens bepaald dat de houder geen zeggenschap in deze heeft.

Iets anders is, dat wanneer een verzoek wordt ingediend voor opgraven van stoffelijke resten, de burgemeester bij de houder van de begraafplaats inlichtingen inwint. Met name of de feiten kloppen, of de termijn van grafrust verlopen is, of de persoon die zegt rechthebbende te zijn inderdaad wel de rechthebbende is, of er wellicht technische belemmeringen zijn, e.d.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE