Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Tijdelijk begraven


30 november 2002

Vraag nummer: 1816  (oude nummer: 2185)

Sat May 11 09:10:11 2002

geachte heer Van der Putten,
Op welke juridische basis kan een overledene tijdelijk begraven worden om na plm. 6 weken weer opgegraven te worden en naar het buitenland overgebracht worden?

Antwoord:

Sat May 11 22:55:17 2002

Geachte heer of mevrouw,

Er is geen enkele aparte juridische basis nodig om iemands stoffelijke overschot na 6 weken in het buitenland her te begraven, zoals - om naar een willekeurig voorbeeld te noemen - in het geval van de gisteren op Westerveld begraven Pim Fortuyn. Dat kan in principe altijd. Wie vaker vragen en antwoorden in deze rubriek leest, weet dat voor een op- en herbegraving elders verlof van de burgemeester (in dit voorbeeld: die van Velsen) nodig is en dat dit verlof in principe standaard wordt gegeven binnen 2 maanden na een begrafenis of 10 jaar daarna.
Ik ken wel meer voorbeelden van personen die korte tijd op een bepaalde begraafplaats begraven zijn, met de bedoeling om hun stoffelijk overschot later naar elders over te brengen. Bijvoorbeeld in het geval dat een particuliere begraafplaats werd ingericht of dat een mausoleum/grafhuisje werd gebouwd. Als men dan technische voorzieningen heeft getroffen zoals het begraven in een extra stevige kist, soms nog met touwen onder de kist, bij voorkeur in een kelder etc., dan is ook afgraving na 2 maanden nog probleem.

mr W.G.H.M. van der Putten

11 mei 2002

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE