Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Resten cremeren op juiste ogenblik


16 september 2015

Vraag nummer: 43729

Geachte heer Van der Putten.
Sinds 14 jaar ben ik weduwe. Mijn man ligt in Pijnacker begraven. Ik woon daar al 9 jaar niet meer en onze kinderen hebben daar nooit gewoond.
Wij gaan nu nog zelden naar het graf,maar het ligt er strak en sober bij.
Graag zie ik een mogelijkheid om ten tijde van mijn overlijden toestemming van de Burgemeester van Pijnacker te hebben tot opgraven van de resten van mijn man, zodat die resten gelijktijdig met mijn crematie meeverbrand kunnen worden. ik ben nu 70 jaar ,gezond,hoop nog jaren verder te kunnen, maar voor onze dochters geeft dit ook een goede voorstelling van het einde. Het graf heeft nog 11 jaar rechten, maar de tijd van toestemming krijgen en snel opgraven binnen een termijn van 5 werkdagen als ik overlijdt lijkt me geen optie.
Hoe kan ik een toestemming voor het moment waarop het gewenst is regelen?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Wat u wilt, helaas, is wettelijk verboden. Het is niet toegestaan om de stoffelijke resten van 2 mensen tegelijk samen in 1 oven te cremeren. Ook niet wanneer de stoffelijke resten van een van deze personen zijn opgegraven uit een graf.
Vergelijk het verbod op 2 lichamen in 1 kist:


De wetgever heeft in artikel 9 van het Besluit op de lijkbezorging geregeld: "De crematie geschiedt op zodanige wijze, dat vermenging of verwisseling van de as met die van andere lijken niet mogelijk is."
Duidelijke taal dus.
De stoffelijke resten van uw man gelden na een opgraving nog altijd als 'lijk' in de zin van de wet.

Wat echter wel kan, is dat de stoffelijke resten van uw man apart van u worden gecremeerd en dat later de as van die stoffelijke resten bij die uw as wordt gevoegd. Dat mag overigens pas na een maand na de crematie. De as moet nog apart worden gehouden, onder meer om justitieel onderzoek naar de as mogelijk te laten. Zie:
Waarom moet je na de crematie een maand wachten op de as?


Het verkrijgen van een verlof voor een opgraving en crematie is inderdaad niet binnen 5 werkdagen te regelen. Als het binnen 5 weken lukt, zit het al erg mee. De gemeente moet bijvoorbeeld ook van de begraafplaats weten of u wel rechthebbende op het graf bent en of men met bijzondere omstandigheden rekening moet houden. Die correspondentie kost tijd. Het kan ook zijn dat derden bezwaren tegen de opgraving hebben, die nu nog niet kent. Bijvoorbeeld uw dochters veranderen van mening of broers of zussen van u of uw man maken bezwaar.

U kunt inderdaad een vergunning van de burgemeester vragen, die pas wordt gebruikt op het moment van uw overlijden. U kunt dat in uw verzoek aan de burgemeester toelichten, zodat er niet per ongeluk standaard in de vergunning staat dat die binnen 6 of 12 maanden gebruikt moet worden, bijvoorbeeld.

Maar omdat het wettelijk toch uitgesloten is dat de as van u en uw man samen komen binnen 5 weken na uw overlijden (een paar dagen voor de crematie en dan nog een maand wachttijd), is het ook de vraag of e.e.a. dan nog wel het effect heeft dat u voor ogen staat. Echt samen zoals u wilt, mag toch niet.
Dan kunt u de stoffelijke resten van uw man ook al eerder laten cremeren. Of met uw dochters afspreken dat zij dat laten doen na uw overlijden. Dan kan de as wel later samen worden gevoegd.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zie over opgraven en herbegraven of cremeren ook:


TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE